IMC bevestigt: eerste vaccins voor drie WZC, vaccinatiecampagne start op 5 januari

De IMC Volksgezondheid kwam opnieuw samen op woensdag 23 december en nam enkele beslissingen over de COVID-19 vaccinatie. De IMC benadrukt dat de eigenlijke vaccinatiecampagne voor België van start gaat op 5 januari 2021 zoals voorzien. Intussen werd het eerste vaccin van Pfizer-BioNTech goedgekeurd door het Europees geneesmiddelagentschap. Daardoor werd de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin bevestigd.

Naar de FAQ vaccinatie van Zorgnet-Icuro

Zoals aanbevolen door de Task Force ‘operationalisering van de vaccinatiestrategie’, met vertegenwoordigers van alle overheden en academische experten, zullen er op 28 december 2020 3 pilootsites starten met de eerste vaccinaties in woonzorgcentra. Dit past in een beperkte vervroegde levering van vaccins die op Europees niveau werd afgesproken. Deze 3 piloot-woonzorgcentra zijn:

  • Woonzorgcentrum Sint-Pieters in Puurs-Sint-Amands 
  • Notre Dame de Stockel in Sint-Pieters-Woluwe
  • La Bonne Maison de Bouzanton in Mons 

Deze beperkte vervroegde levering van vaccins gebeurt volgens de Europese afspraken met Pfizer aan één ziekenhuis-hub. Het UZ Leuven is hiervoor gekozen. Na ontdooiing en voorbereiding op 27 december kunnen de vaccins op 28 december toegediend worden. Vanuit de Task Force zal er op 29 december een evaluatie gebeuren van deze eerste ervaring en kunnen er eventuele verbeteringen aan het logistieke proces of de ‘SOPs’ aangebracht worden.

De IMC heeft ook beslist om, op voorstel van de ziekenhuis-HUB UZ Leuven en op voorwaarde dat de piloottest op 28 december goed verloopt, op 30 december nog een 2e piloottest in de regio rond het UZ Leuven, waar de vaccins gestockeerd zijn, uit te voeren. Dit laat toe om de procedures en logistieke operatie tegen 5 januari volledig te optimaliseren.