HTSC: Versoepelingen komen in zicht, maar waakzaamheid blijft nodig, ook bij ziekenhuistransport

De epidemiologische cijfers en de ziekenhuiscijfers zijn de afgelopen weken sterk verbeterd. Er lagen op 9 juni 2021 nog 852 COVID-patiënten in onze ziekenhuizen, waarvan 309 op intensieve zorgen. Versoepelingen komen in zicht, maar er is blijvende waakzaamheid nodig, ook tijdens het transport per ziekenwagen. Dat laat het Hospital & Transport Surge Capacity Comité weten in een brief aan de ziekenhuizen.

Het Comité beseft dat ook de ziekenwagendiensten een helse periode achter de rug hebben en dat deze spijtig genoeg nog niet geheel over is. Een groot deel van de routinewerking en procedures werd aangepast, de werkomstandigheden werden grondig gewijzigd. Patiënten worden nu uit voorzorg benaderd met persoonlijke beschermingsmiddelen aan, wat niet altijd evident is voor de patiënt, maar ook niet voor het personeel. Daar komen ook nog de ontsmettingsprocedures bij.

Op dit ogenblik loopt de vaccinatie op kruissnelheid, en dat betekent dat er geleidelijk aan een aantal versoepelingen mogelijk worden. De terugkeer naar het normale leven is ingezet. Dat betekent ook dat het uitrukpatroon voor de ziekenwagens meer dan waarschijnlijk zal veranderen en terug meer zal aansluiten bij de periode voor Covid.

Maar, ook al lijkt de wereld en de samenleving rondom ons te normaliseren, Covid is nog niet weg. Belangrijk daarbij blijft de eigen veiligheid, maar even goed de veiligheid van de patiënt. Dit betekent dat de voorzorgsmaatregelen die gelden voor het ziekenwagenpersoneel, zoals bijvoorbeeld de persoonlijke beschermingsmaterialen en de ontsmetting van de ziekenwagen zeer belangrijk blijven, ook in deze periode. Om de terugkeer naar het ‘normale’ te waarborgen of zelfs te bespoedigen, is het van belang de waakzaamheid niet laten verslappen.

Het HTSC wenst de verantwoordelijken en het personeel van de ziekenwagendiensten nogmaals te bedanken voor deze blijvende inspanningen.