Ouderen
28/11/2022
Kwaliteit Zorgbeleid Woonzorg

HOUSE-project wil weten in welke woonomgeving ouderen zich goed voelen

Hoe zie jij jouw woning bij het ouder worden? Wat maakt jou gelukkig op de plek waar je woont? Het zijn stuk voor stuk vragen waar het HOUSE-project mee aan de slag gaat. Onderzoekers zijn nu op zoek naar ouderen die zich willen laten interviewen.

We worden allen ouder en dat doen we in onze woning, in onze buurt, in de samenleving. De vergrijzing is een belangrijkste mondiale uitdaging die ook een impact zal hebben op de huisvestingssector en het woonbeleid. Uit onderzoek blijkt dat ouderen ongeveer 80% van hun tijd thuis doorbrengt en dat 40% van de ouderen in een onaangepaste woning leeft. Daarbij komt dat het aantal opties van mogelijke woonconcepten vandaag eerder beperkt is en niet inspeelt op de grote heterogene groep van ouderen, elk met hun eigen voorkeuren, mogelijkheden en beperkingen.

Daarom voert het HOUSE-project onderzoek naar innovatieve woonconcepten voor huidige én toekomstige ouderen die het subjectief welbevinden positief beïnvloeden. Het gaat dan over persoonlijke ervaringen, gedachten en emoties die ertoe bijdragen dat iemand zich goed voelt. Het HOUSE-project spreekt daarom niet van ‘ageing in place’, maar van ‘ageing well in the right place’.

Ontdek het opzet van HOUSe en vul formulier in