Het praktijkboek tuintherapie: betekenisvolle groenactiviteiten binnen de ouderenzorg

Op 23 oktober 2018 heeft de Limburgse vzw Terra Therapeutica haar boek Praktijkboek Tuintherapie: Betekenisvolle groenactiviteiten binnen de ouderenzorg voorgesteld. Wat zijn de voordelen van groenactiviteiten, en wat is er haalbaar in woonzorgcentra?

​Terra-Therapeutica is een vzw die zich inzet om tuintherapie en therapeutische tuinen in Vlaanderen op de kaart te zetten, o.a. via voordrachten, ondersteuning en advies. Ze bundelen de kennis, methodieken en expertise hieromtrent. Daarnaast zijn ze ook bezig met het uitbouwen van een opleiding tot tuintherapeut en het ontwerpen van therapeutische tuinen.

Tuintherapie en therapeutische tuinen zijn binnen het Vlaamse zorglandschap voorlopig nog onbekende begrippen. In het Praktijkboek Tuintherapie: Betekenisvolle groenactiviteiten binnen de ouderenzorg leer je wat de begrippen precies omvatten en wat de betekenis is van therapeutisch tuinieren binnen de ouderenzorg, vanuit een theoretische en wetenschappelijke achtergrond.

In vele woonzorgcentra is actief tuinieren geen evidentie voor alle bewoners. Daarom bespreken de auteurs in deze praktijkmap hoe ze de buiteninrichting zo aangenaam en veilig mogelijk kunnen maken. Huiselijkheid, geborgenheid, zintuiglijke prikkeling en natuurbeleving zijn daarbij essentieel. Via een ontwerpvoorbeeld van een therapeutische tuin tonen ze aan hoe ze die elementen op een haalbare manier kunnen vertalen in de ruimte.

Daarnaast bevat het boek ook vijftig handige, kant-en-klare fiches met grondig uitgewerkte voorbeelden van groenactiviteiten. Zo kunnen woonzorgcentrum er meteen mee aan de slag gaan.

Alle informatie zit in een handige map, zodat lezers de fiches er ook eenvoudig uit kunnen nemen om ze te gebruiken.

De voorstelling van deze praktijkmap is een unicum in Vlaanderen. De voordelen van ‘bezig zijn in de tuin’ op het vlak van gezondheid en welzijn kunnen niet genoeg benadrukt worden. Gedurende 3 jaar hebben de auteurs op de zorgcampus Dilsen-Stokkem antwoorden gezocht op de vragen ‘Wat zijn de voordelen van groenactiviteiten en wat is er haalbaar in woonzorgcentra?’. 

Het boek kost 59 euro en je kan het bestellen bij Uitgeverij Politeia.