H. Hart Lier eerste ziekenhuis met zorgclown in dienst

Het H.-Hartziekenhuis Lier neemt als eerste ziekenhuis van België een zorgclown in dienst. Zorgclowns & Co gaan op bezoek bij kinderen, maar ook bij volwassenen, en bij personen met een beperking. De clowns werken steeds in duo om in te kunnen zetten op kwalitatief spel. De tweede clown die in het ziekenhuis werkt wordt volledig met sponsorgelden betaald.

Het H.-Hartziekenhuis werkte al samen met ClownSense, de organisatie die een professionele opleiding tot clown in de zorg voorziet. Met de nieuwe samenwerking met Zorgclowns & Co ontwikkelt het Lierse ziekenhuis zich tot een Vlaams centrum voor clowns-vernieuwing. Zo wordt er niet enkel op de pediatrie gespeeld, maar ook rond patiëntenbegeleiding voor en na de operatie, in het ‘Fit 4 life Lier’-programma, op de geriatrie, tijdens een behandeling onder invloed van lachgas, het begeleiden naar het OK of zelfs het oproepen van een clown bij een spoedgeval.

De Zorgclowns & Co VZW zijn professioneel opgeleid. Ze kennen zowel clownstechnieken als o.a. psychologie, ziektebeelden en hygiëne. Ze werken steeds voor personen in fragiele situaties, met als doel om via contact verlichting te brengen en mensen terug in hun kracht te zetten. Dit gebeurt via spel, verhalen, muziek, zang, stilte, aanraking, … op maat van elk individu. Ze weten bijvoorbeeld goed hoe om te gaan met angst, eenzaamheid, pijn en vermoeidheid… niet de clown, maar de patiënt staat centraal. Ze passen telkens hun spel aan via improvisatie, en helpen de nodige lichtheid te terug te vinden om te kunnen relativeren en aanvaarden. 

 

Plaats een reactie

Login of registreer om te kunnen reageren