Gratis hartscreening in AZ Jan Palfijn Gent tijdens week van het hartritme

AZ Jan Palfijn Gent neemt ook dit jaar opnieuw deel aan de Week van het hartritme van 17 tot en met 21 juni, een organisatie van de cardiologen van de Belgian Heart Rhythm Association. Deze nationale sensibiliseringscampagne focust op voorkamerfibrillatie, de meest voorkomende hartritmestoornis. Omdat een tijdige diagnose erg belangrijk is, kan je tijdens de week van 17 juni je hart gratis laten screenen door de cardiologen in het AZ Jan Palfijn Gent. Er is ook een gratis reanimatie-les op woensdag 19 juni zodat je bij een noodsituatie zelf kan helpen. 
 
Hartritmestoornissen
Bijna 300.000 Belgen hebben een vorm van hartritmestoornissen waarbij het hart te traag, te snel of onregelmatig klopt of zelfs stilstaat. Voorkamerfibrillatie is de meest voorkomende hartritmestoornis. Bij voorkamerfibrillatie slaat het hart op hol en begint het zeer onregelmatig te kloppen. Dat verhoogt het risico op hartfalen en op de vorming van bloedklonters die een trombose of CVA (beroerte) kunnen veroorzaken. Voorkamerfibrillatie wordt frequenter met het ouder worden: vanaf 40 jaar heb je 1 kans op 4 om het ooit te krijgen. Ongeveer 1 op 15 volwassenen ouder dan 65 jaar en 1 op 10 volwassenen ouder dan 80 jaar hebben te maken met deze stoornis. Gelukkig kan voorkamerfibrillatie tijdig worden vastgesteld en zijn er goede behandelingen beschikbaar.
 
Hartscreening kan levens redden
Je kan je hart laten screenen op voorkamerfibrillatie door het opmeten van de elektrische hartactiviteit met een hartfilmpje of elektrocardiogram (ECG). Tijdens de Week van het hartritme kan dat gratis in AZ Jan Palfijn Gent. De cardiologen van het ziekenhuis voeren een gratis hartcontrole uit op maandag 17 juni van 14 tot 16 uur, dinsdag 18 juni van 15.30 tot 17 uur, woensdag 19 juni van 13.30 tot 15.30 uur en op donderdag 20 juni van 14 tot 16 uur. Inschrijven kan via www.janpalfijn.be/hartritme of via e-mail naar raadplegingen.cardiologie@janpalfijngent.be. Je kan de dag zelf ook zonder inschrijving langskomen, maar dan is het mogelijk dat je even moet wachten (inschrijvingen hebben voorrang). Er wordt een ECG (elektrocardiogram) gemaakt met een hartritmemonitor die de elektrische activiteit van je hart pijnloos registreert gedurende 30 seconden. Wijst de screening op voorkamerfibrillatie? Dan krijg je een brief mee voor je huisarts, die samen met jou het vervolg bespreekt. 
 
Gratis informatiesessie met reanimatietechnieken
Op woensdag 19 juni is er in AZ Jan Palfijn Gent van 17.30 tot 20 uur ook een informatiesessie over hartstilstand met een initiatie reanimatie en gebruik van het AED-toestel. De reanimatietechniek wordt aangeleerd in korte praktische sessies waarbij op poppen kan worden geoefend om de realiteit optimaal te benaderen. Inschrijven voor deze gratis infosessie kan via raadplegingen.cardiologie@janpalfijngent.be
 
Meer info over de week van het hartritme op www.mijnhartritme.be of op www.janpalfijn.be/hartritme