Gelukkig is er nog geld te veel - hadrontherapie

Persbericht. De bouw van een tweede hadroncentrum in België brengt heel wat reacties teweeg. Het is dan ook een vreemde evolutie. In 2007 nog vond het KCE de bouw van één enkel Belgisch hadroncentrum ongerechtvaardigd. Er waren namelijk te weinig patiënten voor deze techniek. Patiënten kunnen zich beter verzorgen in ervaren buitenlandse centra en krijgen de behandeling hiervoor terugbetaald, klonk het. Inmiddels surfen we in ons land gezwind en zonder gewetensbezwaar van nul naar twee centra. Zorgnet Vlaanderen heeft zo zijn bedenkingen.

 

Hadrontherapie is een experimentele techniek waarbij niet-radioactieve protonen of koolstofionen worden geprojecteerd op een tumor. De techniek kan alleen worden uitgevoerd in een gespecialiseerd centrum met een hooggeschoold team van fysici, ingenieurs, informatici, artsen en verpleegkundigen.

Tot voort kort bestond er in België geen hadroncentrum, omdat hier in ons land te weinig patiënten baat bij zouden hebben (KCE 67a). De patiënten kregen hun behandeling tot nu toe in de ervaren buitenlandse centra en hun kosten werden vergoed. Inmiddels zou het aantal Belgische patiënten dat baat heeft van zo’n therapie gestegen zijn, wat de bouw van één hadroncentrum mogelijk zou verantwoorden. Twee maanden geleden lieten de KU Leuven en de UCL, met de steun van de UGent, weten een hadroncentrum in Leuven op te starten. De financiering van de bouw komt op eigen rekening. Zowel patiënten uit Vlaanderen als Brussel en Wallonië zouden in dit centrum terechtkunnen. Deze week kwam het bericht dat de Waalse regering samen met de universitaire ziekenhuizen van Luik, Namen, Bergen en Brussel een tweede centrum voor hadrontherapie op zal starten in Charleroi.

Van nul naar twee centra dus. De reden van beide initiatiefnemers is dan wel begrijpelijk (onderzoek stimuleren en de export van apparatuur bevorderen ), maar waarom konden de (Belgische) universiteiten hierover geen akkoord sluiten? De Waalse regering hoopt op aanvullend geld uit de ziekteverzekering: niet alleen druist zo’n voorstel lijnrecht in tegen de besluiten van de KCE-studie (de federale studiedienst!), dergelijke uitgaven zouden bovendien ronduit onethisch zijn in tijden van besparingen die de patiënten en de ziekenhuizen het water aan de lippen zetten. Uit een recente enquête van Zorgnet Vlaanderen blijkt dat bij extra besparingen de kwaliteit van zorg in de ziekenhuizen onder druk komt. Een klein neveneffect van een staaltje communautaire profilering?

Waarop wacht minister Onkelinx om het bij maximaal één toestel te houden en een moratorium te plaatsen op deze toestellen. Men deed dit eerder wel voor veel minder dure en veel noodzakelijkere apparatuur voor dringende behandelingen.