FOD Volksgezondheid focust met campagne op vertrouwenspersoon en vertegenwoordiger oudere patiënten

De FOD Volksgezondheid lanceert op 19 april 2021 een campagne gericht op het publiek van de 'oudere patiënten'. Het doel is om dit publiek te informeren over de mogelijkheid om een vertrouwenspersoon en/of een vertegenwoordiger aan te wijzen binnen het kader van de gezondheidszorg.

Een vertrouwenspersoon hebben of een vertegenwoordiger aanwijzen kan heel wat voordelen hebben: via een vertrouwenspersoon maakt de patiënt namelijk gebruik van een ondersteuning die de communicatie met de beroepsbeoefenaar kan faciliteren. Door de bewuste aanwijzing van een vertegenwoordiger weet de patiënt zeker dat de persoon 'van zijn keuze' zijn rechten zal uitoefenen op het moment dat hij zelf niet meer in staat is om dit te doen.

In een eerste fase ontvangen de woonzorgcentra een e-mail die hen in staat stelt om campagnemateriaal te bestellen. In een tweede fase zal de campagne ook andere sectoren betrekken die werken met oudere patiënten, zoals de thuiszorg, geriatrische diensten binnen ziekenhuizen, revalidatiecentra, enz. Het campagnemateriaal zal bestaan uit affiches, een brochure en een 'vertegenwoordigerskaartje' dat de patiënt kan invullen als geheugensteun. Daarnaast zal op de website van de FOD Volksgezondheid (www.patientrights.be) specifieke informatie over het onderwerp worden gebundeld via een FAQ, die zich zal richten op de beroepsbeoefenaars.

Video's

De FOD Volksgezondheid heeft een nieuw promotie-instrument ontwikkeld om de wet betreffende de rechten van de patiënt beter bekend te maken. Zij stelt 8 video’s (in het Nederlands en in het Frans) online ter beschikking met betrekking tot de rechten en de medewerking van de patiënt in de zorgrelatie.