'Flatten the curve dringend noodzakelijk': ziekenhuizen moeten alweer schakelen

Onze ziekenhuizen gaan door zwaar weer. Tegen ten laatste 2 november schakelen alle Belgische ziekenhuizen over naar fase 2A. Tegelijk schorten de ziekenhuizen vanaf maandag 26 oktober alle ingrepen op die kunnen worden uitgesteld. Dat is nodig om voldoende personeel vrij te houden voor de opvang van Covid-patiënten. Die stromen steeds sneller de ziekenhuizen binnen, waardoor de combinatie van alle reguliere zorg met Covid-zorg niet meer mogelijk is. De vooruitzichten zijn bijzonder verontrustend. De Vlaamse ziekenhuizen roepen op tot extra algemene maatregelen in de samenleving en het strikt beperken van de contacten. Als de curve binnenkort niet afvlakt, komt ons ziekenhuissysteem zwaar onder druk.

Luister hier naar Margot Cloet in De Ochtend (23/10) (Vanaf 2u12'55")

Op 21 oktober lagen er 3274 Covid-patiënten in het ziekenhuis, waarvan 525 op intensieve zorg. De predictiemodellen tonen een bijzonder snelle stijging van de curves in de komende weken. De curves gaan zo steil omhoog dat snel schakelen nodig is. We moeten nu maatregelen nemen om de te verwachten toevloed van patiënten aan te kunnen.

Op 16 oktober werd de ziekenhuizen gevraagd om tegen 26 oktober op te schalen naar fase 1B, waarbij 1000 bedden intensieve zorg en 4000 gewone bedden voorbehouden worden voor Covid-patiënten. Het ziet er nu naar uit dat die aantallen al op 28 oktober overschreden zullen zijn. Om voldoende te kunnen anticiperen op de golf aan nieuwe patiënten maken de ziekenhuizen zich nu klaar om nog meer bedden vrij te houden voor Covid-patiënten, de zogenaamde fase 2A. Hierbij houden de ziekenhuizen 60% van hun erkende intensieve bedden vrij, én 6 keer dit aantal gewone bedden. Ook dat laatste houdt een verhoging in. De recente praktijk laat immers een gewijzigde verhouding zien tussen het aantal patiënten op gewone afdelingen en op intensieve zorg (6/1 t.o.v. 4/1). De opschaling naar fase 2A start maandag 26 oktober en moet afgerond zijn tegen ten laatste 2 november. Fase 2A voorziet bovendien ook het creëren van 15% bijkomende bedden intensieve zorg bovenop de erkende. Dit om voldoende buffercapaciteit te voorzien.

Het spreidingsplan blijft van kracht, eerst binnen het eigen netwerk of provincie. Indien dit niet volstaat kan er boven de netwerken of provincies gespreid worden.

Samen met de opschaling naar fase 2A komt er een afbouw van alle niet-dringende zorg. Concreet zullen de ziekenhuizen ten laatste tegen 26 oktober alle planbare zorgactiviteiten annuleren die gebruik maken van intensieve zorgen, alsook alle klassieke hospitalisaties en chirurgische daghospitalisaties die geen gebruik maken van intensieve zorgen. Tot nader order worden die activiteiten allemaal uitgesteld. De niet-chirurgische daghospitalisaties die geen gebruik maken van intensieve zorg en de consultaties kunnen voorlopig behouden blijven. Zij zullen door de ziekenhuizen enkel afgebouwd worden indien dat noodzakelijk is om voldoende personeel vrij te houden om in te zetten op de Covid-afdelingen. Vanzelfsprekend blijven de ziekenhuizen alle dringende zorg opnemen (bv. dringende ingrepen, kankerbehandelingen, dialyse, noodzakelijke revalidatie…).

Het gaat om een bijzonder acute en snelle opschaling die is ingegeven door sinds een aantal weken exponentieel stijgende besmettingen. Die vertalen zich nu in voorthollende ziekenhuisopnames. De ziekenhuizen probeerden zo lang mogelijk ook de gewone zorg voor de patiënten te laten doorlopen. Dat is nu helaas niet meer mogelijk en ook bijzonder jammer.

Margot Cloet: “Onze ziekenhuizen zijn klaar om - net als in de eerste golf - bijzonder snel te transformeren. Maar laat ons niet vergeten dat dat een helse inspanning vergt van de teams in de ziekenhuizen. We hopen uit de grond van ons hart dat een aanpassing van het gedrag van de burgers de curve op tijd kan doen keren. In tegenstelling tot de eerste golf blijven nu meer segmenten van de samenleving open. Het ziet er nu naar uit dat de druk op de ziekenhuizen hoger zal worden dan in maart-april. De Vlaamse ziekenhuizen vragen expliciet dat er meer algemene maatregelen komen die vermijden dat het gezondheidssysteem wankelt en het vermoeide zorgpersoneel het laat afweten. De slogan uit de eerste golf ‘please flatten the curve’ moet dringend van onder het stof.”