Er komt één inzamelpunt van beschermingsmateriaal per provincie

Bedrijven en particulieren die wegwerpschorten en -handschoenen, alcoholgels en FFP2-maskers hebben, worden door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid opgeroepen om dit te bezorgen bij het inzamelpunt van het Wit-Gele Kruis. Er is één inzamelpunt per provincie opgericht daarvoor. Het materiaal zal gaan naar thuisverpleegkundigen, diensten voor gezinszorg en andere zorgverleners die aan huis komen. De Vlaamse regering kon op 23 maart alvast bijna 5 miljoen mondmaskers verdelen (ook naar de woonzorgcentra) en nog meer bestellingen zijn onderweg. 

"Dat neemt niet weg dat we nog altijd zoveel mogelijk beschermingsmateriaal moeten verzamelen voor deze zorgverleners", zegt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap. "Op dit moment is er vooral vraag naar meer wegwerpschorten, handschoenen, alcoholgels en de FFP2-maskers die alleen gebruikt worden bij zeer specifieke zorghandelingen. Bedrijven en particulieren die dergelijk materiaal hebben, kunnen dit vanaf vandaag afgeven aan een inzamelpunt per provincie van het Wit-Gele Kruis."

Via deze inzamelpunten zal het materiaal verzameld en gesorteerd worden. Zodra er wat voorraad binnen is, zullen de zorgverleners op het terrein door het Agentschap Zorg en Gezondheid geïnformeerd worden over waar ze kunnen afhalen. 
"Op onze website verduidelijken we wat voor materiaal het meest nuttig is, misschien zijn er bijvoorbeeld nog bedrijven met veel wegwerpschorten en handschoenen", zegt Moonens. "We mikken op grotere hoeveelheden vanaf 20 stuks, zodat de verplaatsing voor het binnenbrengen van het materiaal nog steeds in lijn zou zijn met de genomen social-distancing-maatregelen."

Bron: Belga