Eline De Munck en Wouter Berlaen winnen met Te Gek!? mediaprijs Werkgroep Verder

Werkgroep Verder, de organisatie voor nabestaanden na zelfdoding, heeft haar jaarlijkse mediaonderscheiding uitgereikt aan de Open Geest theatervoorstelling van Eline De Munck en Wouter Berlaen voor Te Gek!?. De prijs gaat naar personen of mediabedrijven die op een respectvolle, veilige en hoopvolle manier hebben verteld over zelfdoding

De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de Dag van de Nabestaanden, een jaarlijkse ontmoetingsdag voor nabestaanden na zelfdoding, politie en hulpverleners. Eline De Munck en muzikant Wouter Berlaen namen na hun voorstelling de prijs in ontvangst. De jury, bestaande uit journalisten, fictiemakers en hulpverleners uit de suïcidepreventie, wil op die manier Te Gek!? feliciteren met hun theatervoorstelling. In de Open Geest voorstelling brachten Wouter Berlaen en Eline De Munck, zelf ook nabestaande, hoopvolle en serene liedjes en las Eline De Munck ook brieven voor van suïcidale personen en nabestaanden. 

Open Geest van Eline en Wouter is een perfect voorbeeld van een theatervoorstelling waar men het taboe over zelfdoding doorbreekt op een veilige, serene en hoopvolle manier. Belangrijk voor ons als jury is dat de voorstelling zowel rekening hield met mogelijke suïcidale personen in de zaal als met nabestaanden na zelfdoding.” zegt voorzitster Lore Vonck, coördinator van Werkgroep Verder, “Een extra pluspunt is dat Te Gek?! en de muzikanten extra advies kwamen vragen aan Werkgroep Verder en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie waarmee ze duidelijk aantoonden dat de mediarichtlijnen van groot belang waren voor hun theatertour.”

De andere drie genomineerden waren Sara Van Boxtael van Pano met een aflevering over sexting, Belga News Agency voor hun algemene veilige berichtgeving en Thomas Jansen van Het Belang van Limburg voor het artikel “Woorden zijn steun voor alle nabestaanden”. De mediaonderscheiding van Werkgroep Verder werd in het verleden al gewonnen door onder meer de EEN-misdaadreeks De Ridder, VTM-soap Familie en Veerle Beel.

De jury selecteerde de genomineerden op basis van de aanbevelingen voor fictiemakers en de mediarichtlijnen bij zelfdoding, opgesteld door Werkgroep Verder.