Consultatie
28/04/2021
Kwaliteit Geestelijke gezondheidszorg

Eerste resultaten over gebruik behandelplannen in Geestelijke Gezondheidszorg in Vlaanderen

Vlaamse voorzieningen uit de Centra Geestelijke Gezondheidszorg (CGG), de Psychiatrische Verzorgingstehuizen (PVT) en de Initiatieven van Beschut Wonen (IBW) maken vandaag, 28 april, op Zorgkwaliteit.be hun eerste resultaten bekend omtrent het gebruik van behandelplannen. Deze plannen vormen een belangrijk hulpmiddel bij de zorg, begeleiding en behandeling van de zorggrebruikers, waarbij gezamenlijke doelstellingen worden bepaald en opgevolgd.

De sector Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) werkt al enige tijd aan kwaliteitsverbetering. Eén van de instrumenten om dit na te streven is het meten van kwaliteitsindicatoren. In september 2020 was er de eerste publieke rapportering op Zorgkwaliteit.be, en dit over indicatoren voor patiëntervaringen en -veiligheid. Met ondersteuning van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) ontwikkelden de CGG, PVT en IBW een nieuwe set van indicatoren om het gebruik van behandelplannen in kaart te brengen. In haar recent gepubliceerde rapport identificeerde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) zo’n behandelplannen nog als een belangrijke tool voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg in een psychiatrische setting.

Op Zorgkwaliteit.be worden nu de eerste resultaten uit 2020 omtrent dit gebruik bekend gemaakt. De keuze voor transparantie heeft, naast maatschappelijke verantwoording, vooral tot doel om de kwaliteit van zorg inzichtelijk te maken, verder op te volgen en te verbeteren.

Enkele resultaten van de gemeten indicatoren
In 2020 namen 85% van de CGG (17 van de 20 voorzieningen), 39% binnen de PVT (9 van de 23 voorzieningen) en 36% van de IBW (16 van de 45 voorzieningen) deel aan deze eerste metingen. De resultaten, en vooral de spreiding erin tussen de voorzieningen, tonen aan dat behandelplannen op zich wel gebruikt worden in de deelnemende voorzieningen, maar dat een meer systematische aanpak en toepassing ervan als werkinstrument in de dagdagelijkse praktijk noodzakelijk is.

Lees hier het volledige persbericht