ICT ziekenhuis
03/12/2021
Zorgbeleid Covid-19 Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Eerste lijn

Een langdurig hoog plateau is absoluut te mijden

Het overlegcomité kwam op 3 december voor de derde keer in drie weken samen en nam een aantal nieuwe maatregelen om de coronapandemie het hoofd te bieden. Ondertussen is het voor iedereen duidelijk dat de situatie in de ziekenhuizen bijzonder penibel is. Op vandaag lijkt de piek van de besmettingen stilaan in zicht te komen. De opnames op intensieve zorg zullen wellicht echter nog 10 dagen blijven doorstijgen.

De kracht van de epidemie maakte een nieuwe reeks maatregelen broodnodig. Zorgnet-Icuro hoopt dat die voldoende krachtig zullen zijn om een significante neerwaartse trend in te zetten. Het is vooral belangrijk dat de besmettingen en opnames snel dalen. Anders dreigen we op een permanent hoog plateau terecht te komen. Zorg kan voor een korte tijd uitgesteld worden, maar elke dag langer maakt de problemen groter. In een normale winter zijn er in de ziekenhuizen permanent ca. 1500 à 1600 intensieve bedden ingenomen door niet-covid patiënten. Nu moeten de gewone patiënten het met minder dan de helft van de bedden stellen. Margot Cloet: “de ziekenhuizen doen nu het quasi onmogelijke. Dit houden zij geen weken vol”.

Voor Zorgnet-Icuro blijven de adviezen van de GEMS richtinggevend, zowel bij verstrengingen als bij versoepelingen. Ook deze keer zijn belangrijke aanbevelingen van de GEMS niet gevolgd. Margot Cloet: “we vrezen dat de curve trager zal zakken dan eigenlijk in de zorg nodig is om zo snel mogelijk de nu uitgestelde zorg te kunnen herplannen. En dan hebben we het nog niet gehad over de broodnodige recuperatietijd voor het zorgpersoneel”.