De dementie-app ‘Prisma’ kleurt je herinneringen

In 2010 waren er in Vlaanderen 100.000 personen met dementie. In 2020 zullen er dat 130.000 zijn. Hoe kunnen we die mensen een zo kwaliteitsvol mogelijk leven verzekeren? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mantelzorgers en zorgverleners makkelijker contact kunnen leggen met personen met dementie en hen een warmere zorg kunnen verlenen? Zowel Kenniscentrum ARhus als Erfgoedcel TERF trekken voluit de kaart van gezondheid en welzijn. Het is namelijk meermaals bewezen dat lokaal erfgoed en beeldmateriaal een heel gunstig effect hebben op het reminisceren met personen met dementie. Erfgoed en technologie, oud en nieuw kunnen hand in hand gaan, getuigt Prisma. Dementie-app ‘Prisma’ laat toe om persoonlijke herinneringen, familieverhalen en (beeld)materiaal toe te voegen aan digitale content. Zo ontstaat een gepersonaliseerd levensboek waardoor gemakkelijk (opnieuw) contact gemaakt kan worden met mensen met dementie. Mooie herinneringen (her)beleven, een lach,… kortom: samen een positief moment van ontspanning beleven.         

Het Prisma-project startte in woonzorgcentrum H. Catharina in Zonhoven, waar sociaal ondernemer Frederik Vincx gedurende een maand verbleef. Hoe kunnen patiënten met dementie beter verzorgd worden? Hoe kunnen mensen met dementie hun verhaal vertellen? Hoe kunnen zorgverleners contact maken met de personen achter de patiënten?… Vragen die de aanzet vormden voor Prisma.

Dementie-app Prisma kreeg vorm gedurende de Open Summer of Code, een project waarbij IT- studenten en coaches gedurende een one-month hackathon aan open source projecten werkten deze zomer. In opdracht van Kenniscentrum ARhus in Roeselare en de West-Vlaamse Erfgoedcel TERF startte een team van studenten en ondernemers van over heel Vlaanderen aan de ontwikkeling van dementie-app Prisma. “Heel fijn om te zien hoe betrokken de studenten waren en hoe snel ze een mooi product in mekaar konden steken,” getuigt sociaal ondernemer en designer Frederik Vincx die de begeleiding op zich nam en het project verder vorm geeft.

Prisma inspireert met onderwerpen en vragen om herinneringen los te maken en samen te koesteren. Met je smartphone of tablet sla je herinneringen veilig op in een privé archief én kan je grasduinen in een grote verzameling inspirerende verhalen van Vlaamse erfgoedorganisaties. Dementie-app Prisma helpt om verhalen van vroeger samen te koesteren. Je creëert een persoonlijk, digitaal levensboek, dat je steeds bij de hand hebt op je smartphone of tablet, en dat toelaat om samen met je geliefden positieve momenten van ontspanning te beleven. Prisma maakt mogelijk om herinneringen te (her)beleven, een lach, opnieuw contact te ervaren met personen met dementie.

Tijdens de Dementieweek, op de Werelddag Dementie op 21 september in gaststad Roeselare, wordt Prisma voorgesteld. Maar dit is nog maar een begin! We willen de (familie)app verder uitrollen en zoeken partners die samen met ons in zee willen gaan om Prisma tot een succes te maken. Uit expert interviews en onderzoek in woonzorgcentra bleek een duidelijke vraag naar warmere zorg. “De app die we nu voorstellen is daar slechts de eerste stap in. Er is nog werk voor de boeg om de verhalen van bewoners tot in woonzorgcentra te krijgen,” besluit Vincx.

Bekijk het achtergrondverhaal op www.prisma.care