De 5 meest gelezen artikels op Zorgwijzer van 2020

Niet de gebruikelijke acht, maar 'amper' vijf Zorgwijzers in 2020. Alweer de bevestiging dat het afgelopen jaar een vreemd jaar was.
Dat betekende echter niet dat Zorgwijzer stillag, meer dan ooit verschenen online artikels, opinies en getuigenissen op www.zorgwijzermagazine.be en u las die ook massaal.
Op het einde van het jaar blikken we even terug op de meest gelezen artikels van 2020.

 

"Er komt een revival van de gezondheidszorg" - Pedro Facon, huidig coronacommissaris (toen nog als directeur-generaal gezondheidszorg van de FOD Volksgezondheid) (april 2020)

Stukken uit het interview met Pedro Facon van eind april hebben nog niet aan actualiteitswaarde ingeboet: "We moeten ons gezondheidssysteem paraat maken voor een epidemiologische crisis en we moeten meer inzetten op preventie in al zijn facetten. We hebben de voorbije jaren te weinig geïnvesteerd daarin. Verder komen er fundamentele veranderingen op het vlak van hygiëne, beschermende materialen, afspraken in wachtkamers enzovoort. Onvermijdelijk krijgt dit een weerslag op de productiviteit en de praktijkkosten. Onlinehulpverlening biedt dan weer nieuwe mogelijkheden. Het belang van de netwerken en de extramurale samenwerking zal toenemen."
Lees hier het volledige artikel

 

"Woonzorgcentra mogen best wat trotser zijn!" - Ann Peuteman, journaliste bij Knack (november 2020)

‘Waarom het heerlijk wonen kan zijn in het rusthuis.’ Zo luidt de verrassende en voor veel mensen zelfs ietwat provocerende ondertitel van het boek ‘Verplant’ van Knack-journaliste Ann Peuteman. Met haar boek zwemt ze tegen de stroom van negativiteit over woonzorgcentra in. Toch is er nog veel werk aan de winkel. Maar het kan. Meer zelfs: het moet. En wel heel dringend. Want ook ouderen in een woonzorgcentrum hebben het recht om te blijven wie ze altijd geweest zijn.
Lees hier het volledige artikel

 

"Eerst applaus, nu pek en veren?" - Tom Vieren, directeur van WZC Heilig Hart Putte (augustus 2020)

De coronacrisis deed heel wat stof opwaaien rond het al dan niet toelaten van bezoek in de woonzorgcentra. We werden geconfronteerd met emotioneel beladen en soms uit de context gerukte berichten dat al onze ouderen in een woonzorgcentrum wegkwijnen van eenzaamheid en verdriet. Hierop vormt de publieke opinie een mening waardoor vrij snel alle woonzorgcentra over dezelfde kam worden geschoren. Directeur Tom Vieren gaf in augustus zijn kijk op de materie op zorgwijzermagazine.be.
Lees hier het volledige artikel

 

"Meer dan ooit tevoren vormen we een hecht team en voelen we ons met elkaar verbonden" - Maxime Huyghe, ergotherapeut en preventieadviseur bij vzw De Hoeksteen (april 2020)

Maxime Huyghe is als ergotherapeut en preventieadviseur aan de slag bij vzw De Hoeksteen, een samenwerkingsverband van vijf West-Vlaamse woonzorgcentra. De coronacrisis weerhoudt hem er niet van om creatief uit de hoek te komen om de bewoners een goede tijd te bezorgen.
Lees hier het volledige artikel

 

"Kleinschalig werken binnen een grotere structuur wordt de toekomst van de ouderenzorg" - Naiké Costa, directeur van wzc Sint-Jozef Assenede (mei 2020)

Het coronavirus had ook een grote impact op WZC Sint-Jozef in Assenede: “Er waren besmette medewerkers en bewoners en we moesten onze organisatie vliegensvlug aanpassen aan de nieuwe realiteit. We werken nu veel meer in vaste formaties, bubbels zeg maar; Ik denk dat dat een blijver wordt,” aldus directeur Naiké Costa.
Lees hier het volledige artikel