Dag van de Mondgezondheid
07/03/2023
Algemene Ziekenhuizen Woonzorg Eerste lijn

Dag van de mondgezondheid op 20 maart

Wereldwijd hebben 3,5 miljard mensen problemen in de mond. Dat maakt dat mondproblemen de meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn. Zo komen tandbederf en tandvlees- en kaakbotonstekingen meer voor dan mentale aandoeningen, hart- en vaataandoeningen, suikerziekte, chronische luchtwegaandoeningen en verschillende soorten kanker. Om dit onder de aandacht te brengen is er op maandag 20 maart de Dag van de mondgezondheid.

Meer dan 1 persoon op 3 heeft niet behandeld tandbederf of cariës. Dit meest voorkomend gezondheidsprobleem wordt ook vastgesteld bij kinderen. Eén op 5 personen ouder dan 15 jaar heeft een ernstige tandvlees- of kaakbotontsteking (gingivitis of parodontitis). Ook het aantal tandtrauma's wordt vaak vergeten. Er wordt geschat dat 1 op de 5 kinderen voor de leeftijd van 12 jaar ooit een tandtrauma heeft gehad. Dit kan gaan van letsel aan de tand, het tandvlees of de zone in en rond de mond. Beide mondproblemen komen ook nog meer voor bij personen met beperkingen en kwetsbare ouderen.

Deze aandoeningen in de mond hebben een grote impact op de algemene gezondheid en de kwaliteit van leven. Het goede nieuws is dat deze problemen grotendeels te voorkomen zijn door aan preventie te doen. Drie pijlers zijn hiervoor van belang:

  • een goede dagelijkse mondhygiëne
  • een jaarlijks tandartsbezoek
  • mondvriendelijke voeding.

De WHO lanceerde recent een eerste rapport, dat een inkijk geeft op de toestand van de mondgezondheid wereldwijd met als doel acties te stimuleren om de mondgezondheid wereldwijd te verbeteren tegen 2030.

Call to action

Gezonde Mond wil daarom samen met de WHO hiervoor actie ondernemen. Om de mondgezondheid op maandag 20 maart 2023 in de kijker te zetten nodigt Gezonde Mond iedereen uit om samen de tanden te poetsen om 13 uur. Neem dus zeker je tandenborstel en tandpasta mee naar school of naar je werk en poetsen maar! Maak een leuk filmpje van jullie ‘tandenpoetsmoment’ en maak kans op een mooie prijs. Vergeet zeker #dagvandemondgezondheid niet te gebruiken!