Vaccinatie
15/09/2023
Zorgbeleid Woonzorg

Covid- en griepvaccinatiecampagne gaat van start

De herfstvaccinatiecampagne werd op 15 september op gang getrapt. Vaccinatie is niet verplicht, maar wel aanbevolen voor de zogenoemde prioritaire doelgroepen:  wie ouder is dan 65 jaar, mensen met onderliggende aandoeningen zoals hart- of longaandoeningen of diabetes, zwangere vrouwen en personen met obesitas. Ook voor alle personeel in de zorgsector is vaccinatie aanbevolen. 

"Het najaar is de periode waarbij veel luchtweginfecties de ronde doen", zegt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits. "Met de covid- en griepvaccinatie willen we in de eerste plaats kwetsbare mensen beschermen tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en het risico op overlijden." Het startschot van de campagne werd gegeven in het Kortrijkse woonzorgcentrum De Korenbloem, waar een aantal bewoners werden gevaccineerd. "De piek van de covid-besmettingen wordt eind oktober of begin november verwacht, dus is het cruciaal om nu te starten met het vaccineren van de meest kwetsbare personen."

Vaccinatie is niet verplicht, maar wel aanbevolen voor de zogenoemde prioritaire doelgroepen:  wie ouder is dan 65 jaar, mensen met onderliggende aandoeningen zoals hart- of longaandoeningen of diabetes, zwangere vrouwen en personen met obesitas. Ook voor alle personeel in de zorgsector is vaccinatie aanbevolen. 

Huisartsen, apothekers en thuisverpleegkundigen kunnen de vaccins sinds begin deze week bestellen. Bij de laatste telling waren er al 600.000 dosissen besteld. De Vlaamse regering heeft alles samen 2,8 miljoen Pfizer-vaccins besteld. Daarnaast worden half oktober ook de griepvaccins besteld. Die kunnen samen met de covidprik gezet worden. 

Patiënten, chronisch zieken en andere kwetsbare burgers kunnen hun arts of apotheker contacteren om de komende weken een afspraak te maken voor hun vaccin. 

Surf naar laatjevaccineren.be

Download alle communicatiemateriaal hier