CM lanceert campagne ‘Foute informatie schaadt de gezondheid’

93 procent van de Vlamingen gaat op zoek naar gezondheidsinformatie, 91 procent van hen, doet dat geregeld online. En, een derde stelt na een online of offline zoektocht een consultatie bij de dokter uit. Dat zijn enkele opvallende conclusies van een bevraging van CM en Université Catholique de Louvain (UCL) bij 3.431 Vlamingen. 

Opvallend: ook al is meer dan de helft soms angstig door de online of offline informatie, toch stelt bijna een derde na een zoektocht een consultatie bij een arts al eens uit. Een vijfde van de patiënten bespreekt de gevonden informatie nooit tijdens een consultatie bij de zorgverlener.

Een andere opvallende vaststelling is dat 43 procent van de respondenten aangeeft soms zelf een diagnose te stellen op basis van online of offline informatie. Wie online op zoek gaat, doet dat bovendien meestal door zoektermen in te geven in een zoekmachine. Geruststellend is dat de huisarts voor veel mensen wel het eerste aanspreekpunt voor gezondheidsinformatie blijft. Met de specialist en de apotheker erbij zijn gezondheidsprofessionals zelfs voor zes op de tien Vlamingen de eerste informatiebron. Voor 28 procent van de bevraagden staat Dokter Google wel bovenaan. Vooral hogeropgeleiden en jonge mensen gaan vaker aan het surfen. Voor bijna de helft van de 18- tot 34-jarigen is het internet de eerste bron voor gezondheidsinformatie.

CM wil met de campagne 'Foute informatie schaadt de gezondheid' mensen op weg zetten om kritisch(er) om te gaan met gezondheidsinformatie. Met ludieke filmpjes worden gezondheidsmythes onder de loep genomen en in heel Vlaanderen vinden infosessies, publieksacties en lezingen plaats. Ook online wordt er aandacht gevraagd voor het thema. De campagne werd uitgewerkt in samenwerking met dokter Marleen Finoulst en de onafhankelijke website Gezondheid en Wetenschap.