Chronische stress van personeel in residentiële zorgvoorzieningen aanpakken

De Covid-19-crisis heeft een serieuze impact op het personeel in residentiële zorgsettings. De fysieke en mentale vermoeidheid wordt zwaarder na de verschillende golven. Met een oproep wil het Fonds voor Solidaire Zorg van de Koning Boudewijnstichting initiatieven ondersteunen die de chronische stress van zorgverleners helpen te bestrijden, ter bevordering van de mentale gezondheid en zodat een goede combinatie van werken en leven terug mogelijk wordt.

Bij recente bevraging van Sciensano geeft meer dan de helft van de zorgverleners aan moe tot erg moe te zijn, 45% zegt druk te ervaren, en 39% slaagt er niet meer in om zich voldoende te ontspannen. 36% zegt veel last te hebben van slaapgebrek, 31% heeft last van concentratiestoornissen. Dit onbehagen blijft professioneel niet zonder gevolgen: 22% van de respondenten wil hun activiteit stopzetten, tegenover 10% vóór de pandemie. Ze voelen zich ook onvoldoende ondersteund.

Met deze oproep wil het Fonds voor solidaire zorg initiatieven steunen die chronische stress helpen te bestrijden in residentiële zorgvoorzieningen.

Indienen van kandidatuur tot 9 november 2021.