15/03/2019
Technologie en innovatie

Bijwerking van uw medicijn? Meld het via Mijngezondheid

Op het portaal Mijngezondheid kunnen burgers vanaf nu ook bijwerkingen van geneesmiddelen melden. Dat is één van de vier nieuwe mogelijkheden van de personal health viewer die minister De Block in mei 2018 lanceerde. In Zorgwijzer 82 hebben we Vincent Dupont geïnterviewd. Hij is een van de projectcoördinatoren van het actieplan eGezondheid, dat een reeks ambitieuze doelstellingen rond het slim gebruik van technologie in de zorg vooropstelt. 

 

Maggie De Block, minister van Volksgezondheid: “Mijngezondheid moet dé bron worden voor burgers die op zoek zijn naar informatie over hun eigen gezondheid of over gezondheid in het algemeen. Dit is nu al de derde update van het portaal sinds de lancering in mei 2018 , en elke keer komen er nieuwe mogelijkheden bij. Op die manier willen we burgers zo goed mogelijk wapenen om bewuste keuzes te maken rond hun gezondheid.”

  • Bijwerkingen melden
    Via Mijngezondheid kan je vanaf nu bijwerkingen van geneesmiddelen melden aan het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Het FAGG werkt intussen al aan een verdere digitalisering van het meldformulier om dit nog gebruiksvriendelijker te maken.
  • Dossier thuisverpleegkunde
    Wie thuis verzorgd wordt door een verpleegkundige van het Wit-Gele Kruis, kan zijn of haar verpleegkundig dossier inkijken via Mijngezondheid.
  • Internetloket ziekenfonds
    De vijf Onafhankelijke Ziekenfondsen hebben als eerste ziekenfondsen hun digitale omgeving gekoppeld aan Mijngezondheid. Daardoor kan iedereen die lid is zijn of haar persoonlijke gegevens bij het ziekenfonds inkijken via Mijngezondheid.
  • Gezondheidsapps
    Mijngezondheid verwijst burgers nu ook naar het platform Mobile Health Belgium. Wie op zoek is naar betrouwbare informatie over gezondheidsapps vindt die daar terug.
  • Informatieve filmpjes
    Op het portaal zijn verschillende informatieve video’s beschikbaar. Eén filmpje legt het belang van Mijngezondheid voor de burger op een heldere manier uit (zie rechts). Een instructievideo moet mensen dan weer helpen om zich aan te melden op het portaal. Uit de feedback van burgers bleek immers dat sommigen moeilijkheden ervoeren bij het inloggen. De tutorial legt uit hoe je je kan aanmelden via je elektronische identiteitskaart, via de gebruiksvriendelijke app itsme of via een eenmalig paswoord. 
  • Voortdurend verbeteren
    De FOD Volksgezondheid werkt ook al aan een volgende versie van Mijngezondheid, met nieuwe mogelijkheden en een uitbreiding van de bestaande functionaliteiten. De nieuwe update wordt gelanceerd in mei 2019.

Mijngezondheid, het bos en de bomen

Het opzet van Mijngezondheid is duidelijk: alle gezondheidsgegevens die beschikbaar zijn voor burgers maar verspreid zitten over verschillende bronnen en platformen, ontsluiten via één en dezelfde personal health viewer. Door in één centrale toegangspoort te voorzien hoeven mensen maar één bron meer te onthouden. Bovendien kunnen ze dankzij de digitalisering het recht om hun medische gegevens in te kijken veel eenvoudiger en sneller opnemen. Dat geeft hen meer mogelijkheden om een actieve rol te spelen in de zorg en bijvoorbeeld hun therapietrouw te verbeteren, bewustere keuzes te maken inzake gezondheid en in dialoog te treden met zorgverleners over hun gezondheid en hun eventuele behandeling.                                                                                                                                               

Lees hier het interview met Vincent Dupont.