Betekenisvolle Activiteiten Methode: een multidisciplinaire en praktijkgerichte aanpak voor bewoners van woonzorgcentra

De Betekenisvolle Activiteiten Methode (BAM) is een gloednieuwe en innoverende aanpak waarin zorgverleners en bewoners samenwerken aan betekenisvolle activiteiten. Meer info vind je in het pas verschenen boek van Uitgeverij Politeia en de Arteveldehogeschool. Op 13 september 2018 organiseert de Arteveldehogeschool een studiedag over de BAM. 

Betekenisvolle activiteiten zijn cruciaal in het dagelijkse leven van bewoners van het woonzorgcentrum. Ze hebben een positieve invloed op de fysieke en geestelijke gezondheid, spelen een belangrijke rol in de ervaren levenskwaliteit en dragen bij tot levenszin. Het blijkt echter niet altijd even eenvoudig voor woonzorgcentra om voor alle bewoners een aangepast activiteitenaanbod te voorzien.

ONDERZOEK & BOEK

Daarom werd de voorbije vijf jaar aan de Arteveldehogeschool praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het aanbod van betekenisvolle activiteiten in Vlaamse woonzorgcentra en het verband (of het ontbreken ervan) met de levenskwaliteit van de bewoners. Dit onderzoek resulteerde in de betekenisvolle activiteiten methode (BAM). 

De Betekenisvolle activiteiten methode (BAM) is een gloednieuwe en innoverende aanpak waarin zorgverleners en bewoners samenwerken aan betekenisvolle activiteiten. In dit boek wordt stilgestaan bij wat betekenisvolle activiteiten zijn en hoe ze in het dagelijkse leven van het woonzorgcentrum gerealiseerd kunnen worden. Daarnaast komen er talloze verhalen aan bod van zorgverleners en bewoners over hun persoonlijke ervaringen met de BAM.

Dit boek biedt geen opsomming van pasklare, voorbereide activiteiten, maar vertelt wel hoe zorgverleners samen met bewoners kunnen ontdekken wat betekenisvolle activiteiten zijn. Zorgverleners worden geïnspireerd in een vernieuwende visie en ontdekken hoe ze betekenisvolle activiteiten in de praktijk kunnen realiseren. Dit boek beschrijft de onderzoeksresultaten, vertelt het verhaal van de talloze zorgverleners en bewoners die in dit onderzoeksproject betrokken werden, deelt de praktijk- en onderzoekservaring van de auteurs/onderzoekers en legt aan de lezer uit wat de BAM is en hoe de BAM kan toegepast worden. 

Wil je het boek bestellen? Dat kan hier.

PROTOCOL

Samen met de BAM werd ook een protocol ontwikkeld dat zorgverleners kunnen gebruiken om de verschillende stappen van de BAM te doorlopen. In dit richtinggevende protocol is iedere stap uitgewerkt en worden voorbeeldvragen, vragenlijsten, meetinstrumenten en notitiekaders aangeboden die zorgverleners kunnen gebruiken om samen met bewoners betekenisvolle activiteiten te realiseren. Het protocol laat ook vrijheid om indien nodig af te wijken.

Het BAM-protocol werd zodanig ontworpen dat zorgverleners het letterlijk in handen kunnen nemen. Het boekje wordt verkocht in pakketjes per twintig, zodat zorgverleners voor iedere bewoner een gepersonaliseerd protocol kunnen maken.

Meer info over het BAM-protocol vind je hier.

STUDIEDAG

Op 13 september 2018 organiseert de Arteveldehogeschool een studiedag. Het boek wordt voorgesteld, en zorgverleners kunnen ook plenaire lezingen en workshops over het thema volgen, zodat ze meteen uitgebreid geïnformeerd zijn over de mogelijkheden van de BAM. Aan het einde van de dag krijgen alle bezoekers een exemplaar van het boek mee naar huis.

Meer info over de studiedag vind je hier.