AZ Sint‐Elisabeth Zottegem behaalt NIAZ-kwaliteitslabel.

Het internationale kwaliteitslabel werd uitgereikt na een uitgebreide audit. In de maand mei waren 8 auditoren een ganse week in het ziekenhuis actief. Van 8 tot 12 mei werden tal van processen grondig doorlicht. Het hele ziekenhuis, tot en mét het Medisch Centrum in Brakel werden onder de loep genomen. Daarbij ging het niet alleen om een beóórdeling van afspraken en procedures, maar vooral om de daadwerkelijke opvolging daarvan in de dagelijkse praktijk. “Het doorvoeren van een integrale verbetercultuur, waarbij de gehele organisatie alert is op verbetermogelijkheden en die ook aanpakt, is één van de absolute voorwaarden voor het behalen van een NIAZ-accreditatie,” vertelt algemeen directeur Frank Verbeke. “Onze veilige en kwaliteitsvolle zorg is een prestatie van alle ziekenhuismedewerkers.”

Tijdens de audit moest het ziekenhuis aantonen dat het op reproduceerbare wijze een acceptabel niveau van kwaliteit van zorg kan voortbrengen. Om dit te meten gebruiken de auditoren criteria of normen, die gericht zijn op hoge kwaliteit van de zorg, veilige zorg en effectief bestuur. Honderden documenten werden ingekeken en aan de hand van bevragingen bij medewerkers, vrijwilligers, huisartsen en patiënten observeerden de auditoren de werking van het ziekenhuis. Het eindresultaat was positief.

“Het behalen van de NIAZ-accreditatie is een signaal dat patiënten, doorverwijzers en ook andere ziekenhuizen… nog meer vertrouwen kunnen hebben in ons goed georganiseerd en veilig ziekenhuis”, duidt accreditatie-coördinator Katrijn Cobbaut. Maar er is meer. “Het streven naar kwaliteit van onze zorg stopt niet bij het behalen van deze NIAZ-accreditering. Onze ziekenhuismedewerkers blijven alert en we gaan door met interne audits, veiligheidsrondes en bijscholingen, want onze zorg voor kwaliteit dragen we continu.”

Plaats een reactie

Login of registreer om te kunnen reageren