AZ Alma bouwt mee aan innovatief concept tegen rugpijn

AZ Alma stelt vandaag samen met Hogeschool VIVES en enkele Europese partners de innovatieve app eUlift voor, ontwikkeld voor zorgverleners. De interactieve app gericht op ergonomie helpt verpleegkundigen om vlotter te werken met patiënten.

Zorgverleners krijgen vaak te kampen met rugpijn. Dat zorgt niet alleen voor hinder tijdens het uitvoeren van de job, maar vooral voor een hoog ziekteverzuim. Het expertisecentrum Zorginnovatie van Hogeschool VIVES werkte daarom eUlift uit: een innovatief concept om de mobiliteit van de patiënten te evalueren en correcte verplaatsingstechnieken aan te leren via 3D-animaties.

Verschillende programma’s om correcte verplaatsingstechnieken toe te passen bestaan, maar effecten op lange termijn blijven vaak uit, zo leert de ervaring. Met behulp van deze app zet VIVES in op zelfregulerend leren met een effect op lange termijn op vlak van ergonomie.
De app bestaat uit een volledig theoretisch en onderbouwd naslagwerk, 3D-animaties, een quiz en een train-the-trainer-module.

De avatars Nina (zorgverlener) en Jacob (patiënt) komen terug in iedere gebruiksvriendelijke 3D-animatie. De animaties kan je roteren tot je de hoek van je voorkeur hebt gevonden, bvb. om de positie van de voeten beter te bekijken. Je hebt ook de optie om te pauzeren of drie seconden voor- of achterwaarts te springen. Ook de basishoudingen en -bewegingen zijn opgenomen in de app.

VIVES ontvangt op 6 juni verschillende sprekers onder wie Dr. Mike Fray (UK) als expert in de ergonomie. De aanwezigen zullen leren werken met de app zodat ze de praktijkervaring meteen mee hebben. 

De ontwikkeling van de app is een driejarig project, gefinancierd door EPOS (Erasmus+) in samenwerking met een organisaties uit vijf Europese landen. Zo werkten VIVES-onderzoekers Aline Ollevier en Tina Baetens nauw samen met AZ Alma (Tania Goderis), Securex, Nordic Health Nederland, Athlon Spanje, David Hongarije en Finland. De app bestaat daarom in vier talen: Nederlands, Engels, Spaans en Hongaars. Het is dan ook de bedoeling dat de app in heel Europa gebruikt wordt