AZ Alma behaalt NIAZ-Qmentum kwaliteitslabel

AZ Alma behaalt het NIAZ-Qmentum kwaliteitslabel. Het label werd door NIAZ aan AZ Alma toegekend voor een periode van vier jaar en dit zonder bijkomende voorwaarden. Voor de patiënt betekent dit dat hij terecht komt in een ziekenhuis waar kwaliteit en patiëntveiligheid nog beter gewaarborgd zijn en waar voortdurend en eensluidend wordt gewerkt om die te verbeteren.

Grondig voorbereid

AZ Alma werd voor dit kwaliteitslabel in de derde week van november 2019 grondig doorgelicht. Dat gebeurde door een team van NIAZ-auditoren, deels uit Vlaanderen en deels uit Nederland, maar stuk voor stuk ervaren in de zorg. Vijf dagen lang hebben ze in het ziekenhuis rondgelopen en daarbij beoordeelden ze meer dan 2.000 criteria. Zo konden zij vaststellen dat de kwaliteit en patiëntveiligheid in AZ Alma gewaarborgd is en dat er een cultuur heerst waar voortdurend aan verbetering ervan wordt gewerkt.

Op hun tocht door het ziekenhuis spraken ze met meer dan 250 personen (bestuurders, artsen, medewerkers en vrijwilligers, maar ook patiënten en bezoekers). Ze volgden 16 ziekenhuisbrede processen van A tot Z en 25 patiëntentrajecten van opname tot ontslag. AZ Alma had twee jaar lang iedereen goed voorbereid, van poetsvrouw tot arts, van verpleegkundige tot bestuurder. Ook dat gebeurde heel grondig, want in die periode werden doorheen het ziekenhuis maar liefst 758 controlechecks en 60 interne dienstdoorlichtingen uitgevoerd.