operatie
11/07/2016
Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen

Akkoord rond terugbetaling borstreconstructies met eigen weefsel: Zorgnet-Icuro moedigt ziekenhuizen aan om overeenkomst te onderschrijven

De Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen heeft op 4 juli 2016 een akkoord bereikt over de terugbetaling en het aanrekenen van ereloonsupplementen bij borstreconstructies met eigen weefsel na of ter preventie van kanker. Het akkoord komt naar alle waarschijnlijkheid op 25 juli 2016 op de agenda van het Verzekeringscomité (RIZIV). Vervolgens wordt het ter goedkeuring aan de ziekenhuizen voorgelegd. Zorgnet-Icuro ondersteunt deze afspraken ter bescherming van de patiënt en moedigt zijn leden aan om de overeenkomst af te sluiten.

Het akkoord wil vrouwen die deze ingreep moeten ondergaan beschermen tegen te hoge ereloonsupplementen. Daarenboven beoogt het de ondermaatse honorering van de plastisch chirurgen voor deze zware operatie te verbeteren. De financiële impact van de verhoogde tussenkomst bedraagt 2,2 miljoen euro voor de ziekteverzekering. Dit budget is voorzien in de begroting van 2016.

Concreet stelt het akkoord dat patiënten die opteren voor een tweepersoonskamer geen supplementen meer mogen worden aangerekend (dit was evenwel al een wettelijke regel volgens artikel 152 van de Wet op de ziekenhuizen). Wie voor een eenpersoonskamer kiest, mag maximaal een ereloonsupplement van 100% aangerekend krijgen. De kamersupplementen volgen de wettelijke regels uit de Wet op de ziekenhuizen. Belangrijk is ook dat er geen enkele druk mag worden uitgeoefend om voor een eenpersoonskamer te kiezen.

Het akkoord omschrijft ook dat er een bestek moet worden opgemaakt om de transparantie voor de patiënten te maximaliseren. Ook de kwaliteit van de procedures moet verbeteren. Zo mogen enkel nog artsen-specialisten in de plastische, reconstructieve en esthetische heelkunde die over een bijzondere bekwaamheid beschikken de ingreep uitvoeren. Dit mogen ze uitsluitend doen in ziekenhuizen die over een zogenoemde borstkliniek beschikken.

Zorgnet-Icuro is ervan overtuigd dat dit akkoord de kwaliteit, de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de zorg ten goede komt en vraagt dan ook aan alle ziekenhuizen om toe te treden tot het akkoord.

Bekijk hier het interview met minister Maggie De Block.

Bekijk hier het interview met Jo De Cock van het RIZIV.