Aantal opnames op intensieve zorgen stijgt - reactie Zorgnet-Icuro

De nieuwe federale regering kondigde gisteren nieuwe maatregelen in de strijd tegen corona. Zorgnet-Icuro ziet in de communicatie een trendbreuk en waarschuwt voor de stijging van de opnames op intensieve zorgen.

Margot Cloet: Wat we duidelijk zien is een trendbreuk in de communicatie. Men probeert de maatregelen die men neemt heel goed uit te leggen. Men gaat daarvoor niet eerst naar de Veiligheidsraad, maar men doet dat op het overlegcomité. Als federale regering kan men daar afspraken maken met de andere minister-presidenten. Ik denk dat dat wel een verschil maakt. Het effect op de zorg, dat zullen we over enkele weken kunnen evalueren.

Het is natuurlijk op vandaag heel duidelijk dat het aantal ziekenhuisopnames en het aantal opnames in de intensieve zorgen gestaag stijgen. Dat is geen goede evolutie. We stellen dat vooral vast in grote steden, onder andere in Brussel, maar ook in Antwerpen. We hopen dat we de covid-zorg, maar ook de zorg voor mensen die geen covid hebben - mensen die kankers hebben, die nood hebben aan een knie-operatie hebben, die sukkelen met slaapproblemen, enzovoort - dat we die kunnen volhouden. Maar daar vrees ik op korte termijn een beetje voor.

Luister naar de reactie van Margot Cloet op Radio 1

Bekijk de reactie van Margot Cloet in het Journaal van 19u (vanaf 13'30")