120.000 Vlaamse mantelzorgers onder de radar

Mantelzorgers met een migratieachtergrond vinden maar erg moeilijk de weg naar gepaste hulpverlening. Op dit moment zijn er in Vlaanderen minimum 120.000 mensen die de zorg voor een familielid quasi alleen dragen. Anne Dedry, kamerlid van Groen, ging op zoek naar oplossingen voor dit complexe probleem. Haar boek "Mantelzorg met kleur" biedt concrete cases, oplossingen en praktische tips voor hulpverleners in 4 talen. 

Volgens Anne Dedry is het aantal gekende mantelzorgers met migratieachtergrond nog maar het topje van de ijsberg. "Op dit moment wordt nog lang niet iedereen geregistreerd. Dit is ontzettend jammer, want registratie zou helpen om een scherper zicht te krijgen op de situatie. Wat wel duidelijk is, is dat de situatie complex is. Mantelzorgers met een migratieachtergrond moeten enorm veel obstakels overwinnen voor ze bij de juiste zorg geraken. Vaak spelen communicatieproblemen een rol, maar er is ook een financiële drempel. Bovendien is er ook nog de culturele drempel: in heel wat culturen is hulp vragen bij de zorg voor een familielid een groot taboe. Al deze drempels zorgen ervoor dat deze mantelzorgers, die op zich al een loodzware taak hebben, geïsoleerd raken. Ik ben er van overtuigd dat dit anders kan en moet. Deze mantelzorgers met migratieachtergrond houden immers via hun gratis inzet onze professionele zorg evengoed betaalbaar".

Mantelzorg met kleur is in de eerste plaats een werkinstrument voor hulpverleners en mantelzorgers, maar ook een eye-opener voor iedereen die op één of andere manier bezig is met zorg in het superdiverse Vlaanderen. Het boek is vanaf nu hier te koop.

 

Plaats een reactie

Login of registreer om te kunnen reageren