‘Virtual Hugs’-initiatief gaat eenzaamheid in woonzorgcentra en ziekenhuizen tegen

Door het huidige bezoekverbod zijn vele bewoners van woonzorgcentra en patiënten in ziekenhuizen dat contact namelijk kwijt. Bovendien hebben woonzorgcentra en ziekenhuizen vaak de middelen niet om bewoners op een virtuele manier in contact te brengen met de buitenwereld. Om die eenzaamheid tegen te gaan, verzamelen drie organisaties, Deloitte, Close the Gap en VUB, tablets en smartphones om bewoners en patiënten te laten videobellen met hun geliefden. Naast de technologische apparatuur zamelen de drie ook geld in om eventueel toestellen aan te kopen. Het project kreeg de naam ‘Virtual Hugs’ mee.

Een Virtual Hug zenden naar eenzame ouderen en patiënten
Via een online platform, ontwikkeld door Deloitte, kunnen bedrijven gebruikte tablets en smartphones registreren. Daarnaast kunnen bedrijven en individuen ook geld doneren voor de aankoop van nieuwe apparatuur. De ingezamelde apparaten worden door Close the Gap gebruiksklaar gemaakt en voorzien van de nodige software. Daarnaast verzorgt de VUB Taskforce e-Inclusie een handleiding met veelgestelde vragen voor gebruikers. De drie organisaties doen bovendien een beroep op hun verschillende netwerken om zoveel mogelijk apparaten in te zamelen. De smartphones en tablets worden daarna onder verschillende woonzorgcentra en ziekenhuizen verdeeld waarbij samengewerkt wordt met de lokale distributeurs. Op deze manier wordt aangesloten bij de reeds geplande leveringen van maaltijden, geneesmiddelen en beschermingsmiddelen.

Personen die geld wensen te doneren, kunnen terecht op www.virtualhugs.be. Bedrijven die tablets of smartphones te geef hebben, kunnen deze registreren op de website. Close the Gap komt de geschonken zorgt voor de configuratie en reiniging. Daarna worden de apparaten herverdeeld onder de woonzorgcentra en ziekenhuizen.