‘Help de Helpers’ helpt zorginstellingen in hun zoektocht naar vrijwilligers

Zorginstellingen overtreffen momenteel zichzelf in de strijd tegen COVID-19. Daarbij vallen soms personeelsleden weg wegens ziekte. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke lanceerde daarvoor al aan het begin van de uitbraak een oproep naar vrijwilligers met een medische achtergrond om zich aan te bieden als inzetbare reserve. Dat aanbod wordt nu uitgebreid en aangeboden via een nieuw vrijwilligersplatform ‘Help de helpers’ (www.helpdehelpers.be). Zorginstellingen kunnen er snel en gericht op zoek gaan naar vrijwilligers voor zowel medische als niet-medische ondersteuning.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke lanceerde eerder al een oproep aan mensen met een medische achtergrond zoals (ex-)artsen, paramedici, verpleegkundigen, verzorgenden en zorgkundigen om zich bij Zorg en Gezondheid te melden als vrijwilliger. Die medische reserve groeide ondertussen uit tot meer dan 3500 vrijwilligers. Ondertussen meldden ook heel wat niet-medische vrijwilligers zich spontaan aan om zorginstellingen administratief of logistiek te ondersteunen waar nodig.

Om dat vrijwilligersaanbod zo goed mogelijk te koppelen aan de noden van de zorginstellingen schakelt de Vlaamse overheid nu www.helpdehelpers.be in. Dat intelligente platform van technologiefirma Nalantis hielp VDAB eerder al om zorgvacatures te matchen aan het personeelstekort in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Nalantis stelt deze ondersteuning kosteloos ter beschikking. Gedurende de crisisperiode zal het platform enkel nog focussen op vrijwilligers en tijdelijke jobs als gevolg van de coronacrisis.

Zorginstellingen die op zoek zijn naar vrijwilligers kunnen zich registeren op www.helpdehelpers.be. Op basis van een gerichte zoekopdracht kunnen ze vervolgens contact opnemen met passende en beschikbare vrijwilligers.

Vrijwilligers kunnen zich op hun beurt ook via het platform aanmelden en registreren. Via een persoonlijke profielpagina kunnen ze hun persoonsgegevens, opleiding, voorkeuren en beschikbaarheid ingeven en beheren. De bestaande medische reservelijst van Zorg en Gezondheid met 3500 kandidaten is al opgenomen in het platform. Nieuwe (medische en niet-medische vrijwilligers) kunnen vanaf nu rechtstreeks via het platform aanmelden.