Zorginnovatie GGZ

De geestelijke gezondheidszorg maakt op heel wat domeinen een omwenteling door. De sector evolueert volop, en op deze pagina verzamelen we de verschillende goede praktijken die al voorhanden zijn en kunnen leiden tot inspiratie. Wil je zelf een mooi voorbeeld delen? Laat het ons weten via communicatie@zorgneticuro.be.

Enkele voorbeelden van good practices

Net als drinkbaar water is geestelijke gezondheid onmisbaar in elk mensenleven. Of we nu jong zijn of oud, man of vrouw, allemaal komen we op een bepaald moment in ons leven in aanraking met psychische problemen. Net omdat we allemaal weten hoe essentieel goede zorg dan is, bracht Zorgnet-Icuro, met de inbreng van Flanders DC, twee jaar geleden een grote groep mensen samen om na te denken over de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg. Herbekijk de filmreportage.

Alexianen Zorggroep Tienen organiseerde op 17 februari 2017 een Wetenschapsdag en gaf een overzicht van het vooruitstrevende en voor de klinische praktijk relevante wetenschappelijk onderzoek die in het ziekenhuis gebeuren. 

PZ Asster brengt naar aanleiding van 175 jaar GGZ Sint-Truiden samen met lokale partners een jaar lang geestelijke gezondheid onder de aandacht. Onder meer met de website www.bijzondergewoon.be  wordt sterk ingezet op een breed maatschappelijk verhaal rond destigmatisering en het openzetten van de deuren van de psychiatrie.

StigWA is een project in Bethaniënenhuis Zoersel met als doel het stigma of taboe van de geestelijke gezondheidszorg te doorbreken. Lees het interview met meter Evi-Hanssen.

"Zingeving en spiritualiteit als meerwaarde bij psychisch herstel" is een goede praktijk in OPZ Geel, waarbij (ex-)cliënten en zorgprofessionals met elkaar in dialoog gaan rond existentiële, levensbeschouwelijke en spirituele noden. Lees het dubbelinterview hierover in Tertio met stafmedewerker Patiëntenzorg Walter Krikilion en ervaringsdeskundige Griet Leysen.

Deze open vlakte op de ziekenhuiscampus van PZ Onze-Lieve-Vrouw ziet er binnenkort helemaal anders uit. Bruggelingen/buurtbewoners met groene vingers die zelf geen tuin hebben, kunnen hun passie toch uitoefenen. In maart start de aanleg van volkstuintjes op het groene domein.

De ervaringsdeskundigen van het Bezoekerscentrum van OPZ Geel hebben in minder dan twee jaar tijd meer dan 3000 bezoekers uit het middelbaar onderwijs ontvangen. Hun verhalen hebben bezoekende jongeren van het secundair onderwijs duidelijk aan het denken gezet. Uit een wetenschappelijk onderbouwde enquête die voor en na het bezoek werd afgenomen, blijkt dat de moedige getuigenissen van ervaringsdeskundigen wel degelijk een verschil maken in het beeld dat anderen over psychiatrie hebben. Lees er hier meer over.

Bekijk de andere good practices per thema

Isolatie en dwang
Behandeling
Inspraak en betrokkenheid van patiënten en familie
Suïcidepreventie
Vroegdetectie
Medicatie
Kwaliteitsdynamiek

 

Plaats een reactie

Login of registreer om te kunnen reageren