Good Practices Covid-19 Coronavirus - Zorg voor de zorgende

 

De ZorgSamen

Werk je in de zorg en heb je het gevoel er onder door te gaan? Check je mentaal welzijn op www.dezorgsamen.be, een platform voor psychologische ondersteuning aan iedereen die werkt in de zorg, ongeacht je statuut, functie of sector. Je vindt er een antwoord op vragen als:

  • Hoe zorg ik voor mezelf?
  • Hoe zorgen we als zorgverleners voor elkaar?
  • Hoe herken ik problemen bij mezelf of bij collega’s?
  • Hoe zoek ik professionele hulp?

Je kan vragen stellen en tips en tricks met elkaar delen. Je kan er ook terecht voor directe (telefonische) ondersteuning.

 

Omgaan met angst en stress

  • Het Rode Kruis, de FOD Volksgezondheid en de Vlaamse overheid werkten samen aan een onlinecursus waarbij zorgverleners handvatten krijgen hoe ze kunnen omgaan met angst en stress in deze tijden van corona.
  • Zorgverleners die in deze stressvolle periode nood hebben aan een luisterend oor, kunnen terecht bij de coaches van Better Minds Coaching. De stresscoaches bieden gratis een luisterend oor aan wie in de zorgsector werkt en een klankbord kan gebruikenGa naar de website bettermindsatwork.com en stuur een korte mail naar de coach van je keuze. Deze neemt dan snel contact met je op om samen een geschikt moment vast te leggen voor een telefonisch of videogesprek.

 

Lokale handelaars steunen zorgverleners

Eten en drinken

 

Hulpplatform voor kinderen van zorgverleners

 

Overnachtingen

Antwerpse hotels stellen kamers gratis ter beschikking van ziekenhuispersoneel: de hotels in Antwerpen die nog niet de deuren sloten omwille van de coronacrisis, gaan gratis kamers ter beschikking stellen aan zorgverleners van Antwerpse ziekenhuizen. Zorgverleners krijgen zo de kans om op hotel te kunnen rusten. Ook zorgverleners die niet naar hun gezin wensen te gaan vanwege het mogelijk overdragen van de besmetting, zijn in de hotels welkom.

 

Mobiliteit

In Brussel krijgen zorgverleners, ambulanciers, politieagenten, MIVB-medewerkers, vuilnisophalers en de supermarktbedienden toegang tot 500 gratis minuten van Billy Bike. Wie ervan gebruik wil maken moet een attest van zijn of haar werkgever mailen naar team@bille.bike of doorgeven via een privébericht op Facebook.

 

Kaartjes, brieven, tekeningen en spandoeken

 

Bloemen

De bloemenwinkels moeten de deuren sluiten. Het gevolg is dat zij met gigantische overschotten zitten. Vele telers zijn dan ook bereid om hun bloemen aan voordeeltarief van de hand te doen.