Good Practices Covid-19 Coronavirus - Ouderenzorg

Verpleegkundigen in het woonzorgcentrum kunnen nu eenvoudig hun verpleegkundige handelingen opfrissen

  • De verzorging van met Covid-19 besmette bewoners stelt de Vlaamse woonzorgcentra voor grote uitdagingen. Om verpleegkundigen hierbij te ondersteunen werkten Zorgnet-Icuro en AP Hogeschool aan informatie, foto's en filmpjes die op één website gecentraliseerd staan zodat verpleegkundige handelingen snel opgefrist kunnen worden. Surf hier naar de website.

 

Veel voorzieningen gingen aan de slag om een “outbreakplan” op te maken voor wanneer er bij minstens twee bewoners van een woonzorgcentrum een sterk vermoeden van besmetting is.

 

De cohortzone: opnames en ontslagcriteria

 

Geef je bewoners in het woonzorgcentrum een thuisgevoel

 

Good practices over communicatie in tijden van corona

 

Blijven bewegen is belangrijk, zeker en vast ook voor ouderen tijdens deze coronapandemie. Ook voor de bewoners in woonzorgcentra.

 

Blijf in contact met anderen vanuit het woonzorgcentrum

  • Familienet biedt de mogelijkheid om het contact tussen bewoners in instellingen en hun familie in deze moeilijke tijd van Covid-19 op een makkelijke manier te ondersteunen. Familienet zorgt voor een online communicatie tussen de zorg en de familie. Medewerkers delen berichten, foto’s en video’s op een veilige persoonlijke pagina. Zo is de familie altijd goed op de hoogte van belangrijke en mooie momenten in het dagelijks leven van de bewoner. Hier vindt u het aanbod van Familienet. 
  • Deloitte, Close the gap en de Vrije Universiteit Brussel slaan de handen in elkaar om smartphones en tablets te bezorgen aan patiënten en ouderen tijdens deze coronacrisis. Lees hier meer.

  • Al gehoord van de 'Vanuit-Ons-Kot'-krant? Dat is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting, de Vlaamse Ouderenraad en de Vlaamse minister van Welzijn, Wouter Beke. Ouderen die de hedendaagse technologische toepassingen niet machtig zijn, kunnen zo toch op de hoogte gehouden worden over familienieuwtjes en krijgen de laatste foto’s te zien met dank aan een echt krantje. Meer info vind je hier.
  • Enthousiaste vrijwilligers plegen graag een telefoontje: bezoek hier de website van 'Alleen, maar niet eenzaam'
  • Artikel over coronavrije corridor in WZC Sint-Bernardus in Bertem (HLN, 24/03)

 

Zorg voor mensen met dementie in tijden van corona.

 

Samana blijft ook nu chronisch zieke mensen en hun mantelzorgers nabij via de mantelzorgtelefoon en de boodschappenlijn.

 

Zorgrobots doorbreken het isolement van de bewoners in de woonzorgcentra: