Good Practices Covid-19 Coronavirus - Ouderenzorg

 

Covid-draaiboeken

Uiterlijk op 21 augustus moet ieder Vlaams woonzorgcentrum een Covid-draaiboek hebben klaarliggen. Hieronder delen we enkele voorbeelden:

 

Bezoek aan woonzorgcentra

 

Contact vanop afstand: voorbeelden

 • In woonzorgcentrum Sint-Jozef in Sint-Michiels Brugge werkt men met een keuvelkar. Dat is een afgesloten kar waar één bezoeker in kan plaatsnemen. Het instappen gebeurt aan de hoofdingang van de voorziening, en men wordt tot bij de bewoner gebracht. Kijk hier naar het filmpje.
 • Bundel en deel het levensverhaal van je (groot)ouder(s):
  • Alle families kunnen de verhalen van hun familieleden in woonzorgcentra bundelen en delen met het woonzorgcentrum en hun persoonlijke netwerk via de website van soulcenter.
  • Woonzorgcentra kunnen de familieleden van bewoners ook gemakkelijk uitnodigen om deel te nemen aan dit project via deze website. 
 • In Woonzorgcentrum Sint-Bernardus in Bertem maakten ze een coronavrije corridor. Zo kunnen bezoekers, zonder het woonzorgcentrum binnen te gaan, toch wuiven of een glimp opvangen van de bewoners. Lees hier het artikel (HLN, 24/03)
 • Naast woonzorgcentrum De Wingerd in Leuven staan stellingen. Niet omdat er werken moeten gebeuren, maar wel om bezoekers naar boven te laten klimmen. Want veel bewoners van De Wingerd wonen op een verdieping, en vanop de stelling gaat even bijbabbelen toch heel wat gemakkelijker. Bekijk hier een fragment (ROBtv, 19/04).
 • Woonzorgcentrum De Mick in Brasschaat is een "babbelbus" gestart om bewoners beter in contact te kunnen brengen met hun familieleden zonder het risico te lopen dat het nieuwe coronavirus de gebouwen binnenkomt. Het woonzorgcentrum plaatste een doorschijnende wand in een van zijn liftbussen, zodat bewoners en bezoekers er met elkaar kunnen afspreken zonder fysiek met elkaar in contact te komen. Lees hier het artikel (VRT, 20/04).
 • Woonzorgcentrum De Bron in Zottegem heeft sinds maandag een babbelbox. De babbelbox is een veilig sas waar bewoners met hun familieleden kunnen praten. Face-to-face, maar op een veilige manier. Lees het artikel in HLN (20/04).
 • Familienet biedt de mogelijkheid om het contact tussen bewoners in instellingen en hun familie in deze moeilijke tijd van Covid-19 op een makkelijke manier te ondersteunen. Familienet zorgt voor een online communicatie tussen de zorg en de familie. Medewerkers delen berichten, foto’s en video’s op een veilige persoonlijke pagina. Zo is de familie altijd goed op de hoogte van belangrijke en mooie momenten in het dagelijks leven van de bewoner. Hier vindt u het aanbod van Familienet.
 • Al gehoord van de 'Vanuit-Ons-Kot'-krant? Dat is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting, de Vlaamse Ouderenraad en de Vlaamse minister van Welzijn, Wouter Beke. Meer info vind je hier. 

 

Voorbeelden van outbreakplannen

Veel voorzieningen gingen aan de slag om een “outbreakplan” op te maken voor wanneer er bij minstens twee bewoners van een woonzorgcentrum een sterk vermoeden van besmetting is.

 

De cohortzone: opnames en ontslagcriteria

 

Verpleegkundige handelingen opfrissen

De verzorging van met Covid-19 besmette bewoners stelt de Vlaamse woonzorgcentra voor grote uitdagingen. Om verpleegkundigen hierbij te ondersteunen werkten Zorgnet-Icuro en AP Hogeschool aan informatie, foto's en filmpjes die op één website gecentraliseerd staan zodat verpleegkundige handelingen snel opgefrist kunnen worden. Surf hier naar de website.

 

Good practices over communicatie in tijden van corona

 

Luisterend oor voor bewoners

Bewoners in residentiële voorzieningen, zoals woonzorgcentra, kunnen tijdens de coronamaatregelen meer nood hebben aan een luisterend oor. Ze kunnen daarvoor nog altijd in de eerste plaats terecht bij hun familie, vrienden en begeleiders.
Maar ze kunnen ook met externen praten.
Bekijk hier een beknopte en overzichtelijke flyer gemaakt die voorzieningen kunnen gebruiken in hun eigen communicatiekanalen.
Er zijn ook enthousiaste vrijwilligers die graag een telefoontje plegen: bezoek hier de website van 'Alleen, maar niet eenzaam'

 

Activiteiten in het woonzorgcentrum, ook in tijden van corona

 

Zorg voor mensen met dementie in tijden van corona.