Communicatie met anderstaligen

Project MATCHeN – meer taal, meer steun

Het MATCHeN-project is een samenwerking tussen Universiteit Gent, HOGENT en Vrije Universiteit Brussel gefinancierd door VLAIO en wil hulpverleners ondersteunen in hun communicatie met anderstaligen. Op de website www.matchen.org vind je informatie over het team, een filmpje over het project en over de drie digitale tools die MATCHeN ontwikkelt: een kennisplatform, een app en een e-learningmodule om hulpverleners te ondersteunen in hun communicatie met anderstaligen.

  • Een gratis toegankelijk kennisplatform met meertalige informatie over diverse gezondheidsthema’s. Zorgorganisaties kunnen informatie snel terugvinden en naar eigen noden inzetten. Bovendien kan je ook zelf informatie toevoegen door een account te creëren. Het kennisplatform komt tot stand door input vanuit het veld, aarzel dus niet om meertalige informatie toe te voegen. Om je optimaal te begeleiden bij het navigeren op het kennisplatform, maakten we een instructievideo. Wens je graag nog meer begeleiding, dan bieden we ook workshops in groep aan. Ben je hierin geïnteresseerd, mail dan naar info@matchen.org. We willen je ook vriendelijk vragen om onze enquête in te vullen: op die manier kunnen wij het kennisplatform beter aanpassen aan je noden.
  • Een meertalige app als interactieve ondersteuning bij een gesprek met anderstalige ouders van jonge kinderen over o.a. de thema’s medicatie-inname en zindelijkheidstraining. Informatie is beschikbaar in zes talen: Nederlands, Frans, Engels, Turks, Arabisch en Farsi en combineert tekst met audio en afbeeldingen.
  • Een e-learningmodule met interactieve oefenmogelijkheden en animaties, waarin hulpverleners leren om cultuursensitief te communiceren met anderstaligen over seksuele gezondheid in gesprekken over anticonceptie, HIV, grensoverschrijdend gedrag en gezinsplanning. 

Meer info: info@matchen.org

Informatie over Corona