Burn-out: Preventiebeleid

Onderzoek bij ziekenhuisartsen en verpleegkundigen (L.Godderis et al, 2012) leert dat 6,6% kampt met een burn-out. Eén op vijf zorgverleners loopt een verhoogd risico. Naast de directe gevolgen voor de betrokken werknemers kunnen chronische stress en burn-out ook negatieve effecten hebben op de kwaliteit van de zorg . Zorgnet-Icuro is er daarom van overtuigd dat elke zorgorganisatie baat heeft bij een goed beleid rond stress en psychosociale risico’s op het werk, als onderdeel van een integraal HR-beleid. We zetten in op drie sporen:

 1. affichecampagnes rond zelfzorg, het belang van sociale steun en teamwerking en de cruciale rol van leidinggevenden. De affiches zijn zowel gericht naar alle 130.000 medewerkers in onze voorzieningen als naar hun HR-verantwoordelijken en leidinggevenden.
 2. kennisdeling:
  1. Elke Van Hoof vertelt wat een burn-out is, hoe je signalen kan herkennen en wat je zelf kan doen
  2. In de zorgsector zijn heel wat inspirerende praktijken te vinden. Eén ervan is het project Met goesting aan het werk. Sonja Reckers van het Jessa ziekenhuis licht de basisprincipes van een gericht organisatiebeleid toe.
  3. Een open en zorgzame bedrijfscultuur is één van de belangrijkste sleutels tot succes bij de aanpak van burn-out. Wouter Torfs, vijf maal op rij verkozen tot beste werkgever van België, reflecteert over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van werkgevers in zorg.
  4. Heel wat dienstverlenende organisaties hebben een ondersteuningsaanbod naar werkgevers. Via deze link vind je een overzicht.
  5. HRwijs, een project van Verso (Vereniging voor Social Profit Ondernemingen)  geeft advies in medewerkersbeleid aan werkgevers in de social profit. Op hun site vind je heel wat informatie

 

 1. inspiratie- en praktijkboek Burn-out in de zorg – wat je moet weten vertrekt vanuit vijf getuigenissen uit de zorg. De verhalen van ervaringsdeskundigen koppelen we aan de inzichten van experten: prof. Elke Van Hoof (VUB), prof. Lode Godderis (KU Leuven), prof. Erik Franck (Universiteit Antwerpen) en Gorik Kaesemans (Zorgnet-Icuro). Het boek heeft ruime aandacht voor wat je als individu kan doen en legt de focus op  de concrete stappen die zorgorganisaties kunnen zetten. Het boek wil een bron van inspiratie en motivatie zijn om het probleem van burn-out in je organisatie aan te pakken.