Best practices: isolatie en dwang

Op het gebied van dwang, afzondering en fixatie slaan veel ziekenhuizen een andere weg in.

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) publiceerde in 2016 een advies over omgaan met conflict, conflictbeheersing en dwanginterventies in de geestelijke gezondheidszorg. Psychiater Chris Bervoets van de KU Leuven nam hiervoor het initiatief. Het advies gaat over de manier waarop je de zorg kan organiseren zodat er minder dwangmaatregelen nodig zijn, m.a.w. hoe je conflicten kan voorkomen. Respect en participatie zijn daarbij cruciaal. Lees het interview met Chris Bervoets in Zorgwijzer 65.

Kliniek Sint-Jozef in Pittem werkte een nieuw veiligheidsbeleid uit. Lees het interview hierover in Zorgwijzer 54. Zij werken er met een comfortroom en herstelkamer die de vroegere afzonderingskamer op de eenheid Jeugd vervangt. Lees hierover in Open venster.

De Alexianen Zorggroep Tienen lanceerden een proefproject waarbij het team verplicht werd om na te denken over hoe op een andere manier kan worden omgaan met patiënten in crisis door de klassieke afzonderingskamers niet te gebruiken Bekijk de videoreportage.

Bethaniënhuis in Zoersel werkt met een seclusion area om opnames op de afzonderingskamer te vermijden. Bekijk de getuigenissen van patiënten in deze videoreportage videoreportage.

De Patio, een Intensieve Behandel Eenheid (IBE) voor jongeren met een psychiatrische problematiek (tussen 12 en 18 jaar) van PZ Heilige Familie in Kortrijk, werkt rond herstel en bemiddeling na agressie-incidenten op de afdeling. Lees het artikel.

PZ St. Annendael in Diest introduceerde de praktijk van ‘rooming in’ bij een opname voor familieleden van patiënten met een acute psychiatrische crisis (psychose, manie, ernstige depressie).

De afdeling psychiatrie van ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) Stuivenberg heeft de afgelopen jaren een grote metamorfose ondergaan. Niet alleen vanbuiten, met het nieuwe gebouw dat vijf jaar geleden in gebruik werd genomen, maar ook vanbinnen. Lees het artikel in de Gazet van Antwerpen.

Binnen de cluster De Lier heeft PZ Asster ingezet op een project met als belangrijkste doelstelling op zoek te gaan naar de-escalerende maatregelen en methodes en alternatieven voor het fixeren en afzonderen van patiënten. Lees er meer over op de website.