03/07/2018
Algemene Ziekenhuizen

Kidz Health Castle speelt in op beleving van kinderen

3 juli 2018

KINDERZIEKENHUIS UZ BRUSSEL WORDT KASTEEL MET DRAAK, PRINS EN PRINSES

KIDZ HEALTH CASTLE SPEELT IN OP BELEVING VAN KINDEREN

Sinds enkele maanden zijn kinderen in het UZ Brussel welkom in het KidZ Health Castle. Dat is de nieuwe naam van het kinderziekenhuis, waar veel klemtoon ligt op de beleving van het kind. Het kan geen toeval zijn dat Jan Flament, de drijvende kracht achter dat concept, op 24 mei de award Facility Manager van het jaar in ontvangst mocht nemen.

“Ik werk al een tijd in het UZ Brussel, maar het was pas toen ik zelf vader werd, dat ik de angst in de ogen van ouders met kinderen op de kinderafdeling herkende”, vertelt Jan Flament. “Dat veranderde mijn kijk op de dingen. We wilden de kinderafdeling herinrichten, maar de middelen daarvoor waren beperkt. Daarom zijn we met een aantal mensen aan tafel gaan zitten om te brainstormen.”

“Dankzij middelen van het ziekenhuis hebben we de inkom van het kinderziekenhuis veranderd. De baliemedewerkers pleitten zelf voor een directer contact met het kind. Een baliemedewerker ontwierp daarvoor zelf een nieuwe balie, met een opstapje voor het kind en een uitsnijding in de balie, waardoor het kind op dezelfde hoogte staat als de ouder. Dat werkt heel goed!”

“Maar kinderen brengen vooral veel tijd in de wachtruimtes door. Om dat aan te pakken, hebben we fondsenwerving georganiseerd. Zelf heb ik als kind ook veel tijd in ziekenhuizen doorgebracht. Ik heb er vooral slechte herinneringen aan, op één uitzondering na: een muur vol sterretjes die ik altijd wou aanraken in de inkom van het ziekenhuis. Ik was erdoor gefascineerd en werd gelukkig gewoon door ernaar te kijken. Kinderen gaan helemaal op in het moment. Ze zijn zich niet voortdurend bewust van hun ziek-zijn. Het is maar als ze voorbij een spiegel lopen of de reflectie van zichzelf in een raam zien, dat ze aan hun ziekte herinnerd worden.”

KINDERVERHAAL

“Toen we begonnen te brainstormen, kwamen de ideeën snel naar boven. Een van de eerste realisaties was een magische spiegel: als kinderen daarin kijken, zien ze zichzelf in een andere context. Maar we wilden meer dan een opeenstapeling van losse ideeën. We wilden er een coherent verhaal van maken, waarin niet alleen kinderen van drie tot zeven jaar zich konden verliezen, maar ook jongeren van vijftien of zestien jaar. Zo ontstond het idee van een kasteelverhaal, gebaseerd op reële en fictieve elementen. Op de plek van het UZ Brussel stond vroeger een kasteel waar een draak woonde. In het gebied woonden ook een prins en een prinses en toen die ziek waren, kregen ze hulp van de draak. De draak staat voor de angst waarmee kinderen vaak naar een dokter kijken, maar het kasteel biedt hen uiteindelijk bescherming.”

“We hebben schrijver Marc De Bel en illustrator Jan Bosschaert gevraagd om daarmee aan de slag te gaan. Met als resultaat het spannende kinderboek Het kasteel van Theodorus, dat exclusief in het ziekenhuis wordt verkocht. De opbrengst gaat integraal naar het Ridder­fonds van het UZ Brussel om ernstig zieke kinderen en hun ouders financieel en psychologisch bij te staan.”

kidz health

“In de pediatrie hebben we stukken muur van dat oude kasteel nagebouwd. De drie personages uit het boek komen her en der terug. Het bijzondere gevoel wordt nog versterkt door speelse kunst van kunstenaars Honoré d’O, Bart Lodewijks, Maryam Najd en Pascale Tayou. Dat zijn creatieve toetsen die de fantasie en de interactie met de kinderen stimuleren. In de binnentuin ging de bekende graffiti­kunstenaar Smates aan de slag op een gigantische muur van veertig meter lang en zes meter hoog.”

“Niets is aan het toeval overgelaten. Er staat een kastje met relikwieën, waaronder het kleedje van de prinses dat gevonden werd bij opgravingen. In het kinderziekenhuis ruik je zelfs de zoete geur van de draak. Het is niet de bedoeling om de kinderen te overweldigen. We willen hen vooral afleiden, op hun gemak stellen en voor een leuke beleving zorgen. En dat lukt wonderwel, omdat we ook de processen op de nieuwe omgeving hebben afgestemd. Ook de nieuwe kinderwebsite www. kidzhealthcastle.be draagt daartoe bij. De personages die in het kinderziekenhuiskasteel aanwezig zijn, spelen ook de hoofdrol op die website speciaal voor kinderen van zes tot acht jaar.”

ZORGENDE OMGEVING

Ook de artsen zijn opgezet met de nieuwe pediatrie. Prof. Yvan Vandenplas: “De filosofie van het KidZ Health Castle sluit nauw aan bij de trends in de kindergeneeskunde. We zien ook bij kinderen duidelijk de overgang naar meer ambulante zorg, meer mondige patiëntjes, een sterkere multidisciplinaire aanpak. Ook die trends vragen om een ‘ander’ kinderziekenhuis. Een zorgende omgeving is voor kinderen nog belangrijker dan voor volwassenen. Op dat vlak hebben we al pionierswerk gedaan met onze Appeltuin, maar nu zetten we een verdere en grote stap om een kindvriendelijk totaalconcept uit te werken. Een kasteel roept de associatie van bescherming op, van een omgeving waarvoor je niet bang hoeft te zijn.”

 

TEKST: FILIP DECRUYNAERE • BEELD: PETER DE SCHRYVER 

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.