11/02/2019
Personeel en Organisatie Kwaliteit Ethiek en zingeving Technologie en innovatie Zorgbeleid Communicatie Financiering Bestuur Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

Zorg aan Zet

4 februari 2019

ZORG AAN ZET

Eind januari gaven we het startschot voor Zorg aan Zet. Op het discussieplatform www.zorgaanzet.net kan iedereen ideeën posten over zes uitdagingen voor de zorg van de toekomst. In zorgorganisaties, gebruikersverenigingen, het onderwijs, in steden en gemeenten … wordt er dit voorjaar druk gedebatteerd over zorg. Want zorg, daar krijgt iedereen vroeg of laat mee te maken. En velen van ons zijn op dat moment kwetsbaar of weten niet goed waar naartoe. Is onze gezondheidszorg toekomstproof? Zeer zeker niet. Daarover zijn alle experten het al jaren eens. De fundamenten van het systeem staan op het spel. Hoe komt het dan dat zorg niet echt een top of mind thema is in aanloop naar de verkiezingen?

Met dit grote publieksdebat willen we zorg bovenaan de politieke agenda zetten. Tijdens de voorbereidingsfase van het project bleek duidelijk dat Zorg aan Zet bij heel velen een gevoelige snaar raakt. Zorgnet-Icuro nam het initiatief voor dit grote publieksdebat. Dat meer dan 25 federaties en koepelorganisaties zich meteen bij dit initiatief aansloten, inclusief vele gebruikersorganisaties, is veelzeggend en bemoedigend.

Het gevoel vast te zitten, leeft sterk. Eigenlijk wil iedereen verandering. We zijn doordrongen van het besef dat er geen andere weg is. Maar die noodzakelijke koerswijziging komt er niet, of veel te traag. Hoe komt dat? Net zoals de scholieren opstaan om te eisen dat politici naar hun noodkreet over het klimaat luisteren, willen ook wij met velen duidelijk maken dat zorg een belangrijk thema is, dat politici kleur moeten bekennen, dat onze zorg meer verdient dan enkele boutades over de noodzakelijke verandering. Om dan vast te stellen dat ‘tussen droom en daad wetten en praktische bezwaren in de weg staan’.

We willen de dialoog met de samenleving aangaan. Zorg aan Zet wil het brede debat over zorg aanvuren. Het wil burgers, zorgverleners en gebruikers samen laten nadenken en discussiëren over ons zorgsysteem, waar we naartoe moeten, hoeveel we ervoor over hebben … De breed gedragen visie die daaruit resulteert, zullen we presenteren aan het beleid. Die gedragenheid is nodig. Ons zorgsysteem is ondoorzichtig en ingewikkeld. Het berust nog hoofdzakelijk op een solidaire financiering, maar toch is de connectie met de burger weg. Velen begrijpen niet waar al het geld naartoe gaat, terwijl er toch zoveel onbeantwoorde noden blijven.

”Wanneer burgers met elkaar en met experts het gesprek aangaan zullen ze concrete, rationele oplossingen kunnen formuleren voor maatschappelijke uitdagingen”, schreef David Van Reybrouck (nav G1000). Precies die brede dialoog wil Zorg aan Zet stimuleren. Zodat het beleid echt kan gaan werken aan een visie op lange termijn, en de mening van de burger over zorg ernstig neemt. Het is de enige krachtige hefboom die we hebben. Laat ons die maximaal inzetten.

Ik nodig iedereen uit om zijn stem te laten horen. Elke mening telt. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de komende maanden de Zorg aan Zet is, en daarna de komende jaren. Want zorg, dat beroert iedereen.

Margot Cloet
Gedelegeerd bestuurder

margot cloet

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.