25/09/2018
Kwaliteit Woonzorg

What Matters To You

WHAT MATTERS TO YOU: 11 PROJECTEN IN DE KIJKER

THERAPIEHOND ZADRO VAN WZC SINT-LUCIA TURNHOUT

Op 6 juni 2018 nam Vlaanderen voor de tweede keer deel aan de internationale What Matters To You-dag. Meer dan 80 organisaties hebben één of meerdere initiatieven gemeld. Daaruit selecteerde Zorgnet-Icuro elf projecten. Elke zesde van de maand zetten we gedurende één maand één project in de kijker, en dat tot de volgende WMTY-dag op 6 juni 2019.

Van 6 augustus tot 5 september stond Zadro, de therapiehond van wzc Sint-Lucia in Turnhout, centraal. Elke week komt de chocoladebruine labrador langs. Zijn naam komt van ZAlig DROmen.

Zadro is een aanhankelijke hond en wil door iedereen gestreeld en geknuffeld worden. Daarom kwam zijn baasje Hilde, een van de begeleiders “wonen en leven” in het woonzorgcentrum, op het idee om hem in te zetten als therapiehond.

Dat levert heel wat voordelen op. Een bezoek van de hond kan bewoners uit hun isolement halen bijvoorbeeld. Hun leefwereld wordt immers alsmaar kleiner. Daarnaast verlaagt knuffelen de bloeddruk en de hartslag. En angst en stress verminderen. Ook bij bewoners met dementie opent hij deuren die anders gesloten blijven. Soms komen er herinneringen naar boven. Of beginnen mensen te vertellen. Verder kan Zadro mensen meer laten bewegen. Ze aaien hem, kammen zijn haar en sommigen wandelen een stukje met hem mee. Ten slotte kan een therapiehond rust brengen in palliatieve situaties. Zijn aanwezigheid en warmte – vaak ligt Zadro op het bed naast de bewoner – brengen dan rust.

Voor de bewoners is Zadro onmisbaar geworden. Ze fleuren op als hij op bezoek komt. Hij is ondertussen de populairste bezoeker van wzc Sint-Lucia.

 

TEKST: MIEKE VASSEUR 

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.