25/09/2018
Kwaliteit Woonzorg

What Matters To You

25 september 2018

WHAT MATTERS TO YOU: 11 PROJECTEN IN DE KIJKER

EEN GEZELLIGE NAMIDDAG MET THUISZORGCENTRUM SOCIALISTISCHE MUTUALITEIT BRABANT

Op 6 juni 2018 nam Vlaanderen voor de tweede keer deel aan de internationale What Matters To You-dag. Meer dan 80 organisaties hebben één of meerdere initiatieven gemeld. Daaruit selecteerde Zorgnet-Icuro elf projecten. Elke zesde van de maand zetten we gedurende één maand één project in de kijker, en dat tot de volgende WMTY-dag op 6 juni 2019. 

Van 6 september tot 5 oktober zetten we het initiatief van Thuiszorgcentrum Socialistische Mutualiteit Brabant in de bloemetjes. 

Samen met de cursisten van de opleiding polyvalent verzorgende/zorgkundige in Aarschot ontving het Thuiszorgcentrum cliënten met hun mantelzorger of verzorgende voor een gezellige namiddag met pannenkoeken, tombola, handmassages, kaartspellen en muziek uit de oude doos.

Sabine Lösken, coördinator van het Thuiszorgcentrum, licht toe. “Vorig jaar hebben we voor de eerste keer deel­genomen aan What Matters to You. Toen stelden onze zorgverleners hun cliënten de vraag: “Is er nog iets dat ik je niet gevraagd heb, maar dat je me wil vertellen?”. Ze schreven alle verhalen op en brachten verschillende wensen in vervulling. Dit jaar zijn we gestart vanuit onze opleiding polyvalent verzorgende/zorgkundige. Warme zorg is enorm belangrijk. Dat willen we aan onze studenten in opleiding meegeven zodat ook zij later die boodschap kunnen uitdragen in het werkveld.”

ZORGVRAGER EN MANTELZORGER ‘VERTROETELEN’

“Tijdens een brainstorm kwamen we al snel uit op een gezellige namiddag weg van de zorgsituatie. Een rustmoment voor de mantelzorger, even uit het isolement voor de zorgvrager.”

“Op 6 juni zetten onze studenten en verzorgenden hun beste beentje voor om de cliënten een fijne namiddag te bezorgen. Er waren ongeveer 30 personen aanwezig. Naast een handmassage, handverzorging, nagels lakken en een kaartspel kon een hapje en tapje niet ontbreken.

De studenten hadden een dessertenbuffet gemaakt met voor ieder wat wils. Muziek uit de tijd van toen maakte de sfeer af. Om niemand met lege handen naar huis te sturen, kreeg iedereen een lotje en organiseerden we op het einde van de namiddag een tombola.”

“De reacties waren erg positief, zowel van de zorgvragers die sociaal contact konden leggen als van de mantelzorgers die even ontlast werden van het werk.”

Gesteund door de lovende reacties gaat Thuiszorgcentrum Socialistische Mutua­liteit Brabant volgend jaar opnieuw meedoen met What Matters To You.

 

TEKST: EVELIEN DE LEENEER 

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.