Huize Sint-Anna
20/01/2021
Personeel en Organisatie Zorgbeleid Woonzorg

"We creëren een positieve animo"

INTERVIEW MET PATRICK CLAES (HUIZE SINT-ANNA IN LANAKEN) OVER VACCINATIES IN WOONZORGCENTRA

"We creëren een positieve animo"

januari 2021

Een enthousiaste Patrick Claes vertelt hoe Huize Sint-Anna in Lanaken de vaccinatiecampagne vorm geeft.

"Op 22 januari starten de vaccinaties in de twee woonzorgcentra van Huize Sint-Anna. We kijken er enorm naar uit en plannen enkele acties om een positieve animo te creëren. Binnen hangen we affiches, en buiten komt een groot spandoek met daarop ‘wij doen mee’. Na de tweede golf, eind december, hebben we een lindeboom geplant op elke vestiging, om de Covid-periode een plaats te geven. Die gaan we nu versieren met spuitjes."

"Van onze 245 bewoners zijn er één à twee ouderen die zich omwille van medische redenen niet zullen laten vaccineren. In onze voorzieningen werken 220 personeelsleden, daarvan laten 14 à 16 mensen zich niet vaccineren. Uit religieuze overtuigingen bijvoorbeeld of uit medische redenen. Of omdat ze zwanger zijn of willen worden. Dat aantal kan natuurlijk nog wijzigen."

"Onze definitieve bevraging hebben we zo lang mogelijk uitgesteld. Onze energie ging in de eerste plaats naar informeren en laten informeren. We hebben een intensieve campagne achter de rug. We werkten via alle rechtstreeks leidinggevenden, onze digitale nieuwsbrief… We hebben informatiefilmpjes verspreid, bijvoorbeeld dat van de Vlaamse overheid. Ook de webinars hebben we gedeeld, net als een aantal artikels uit tijdschriften. Op die manier konden medewerkers zich inlezen. Waarom laat ik mij vaccineren? Hoe gebeurt dat? Zijn er risico’s? Voor onze bewoners en hun familieleden gebruikten we ook een digitale nieuwsbrief. Al verliep dat zeer vlot, ik schat dat we niet meer dan vijf vragen hebben gekregen."

"Onze medewerkers hebben meer getwijfeld. Ik merk dat zij zich vooral vragen stelden over fertiliteit. In de antwoorden op die vragen, spelen artsen een grote rol. Onze CRA’s hebben daarom ook informatiesessies georganiseerd. De CRA’s waren ook telefonisch vlot bereikbaar voor het personeel."

Je niet laten vaccineren kan gevoelig liggen, maar net daarom benadruk ik het belang van die doordachte keuze: maak een keuze waar je achter staat op basis van correcte informatie.

"In het algemeen ben ik een tevreden directeur. Ja, we hebben veel energie in dat informeren, en dus ook overtuigen, gestoken. Maar ik vind het belangrijk dat mensen een gefundeerde keuze maken. Ze mogen niet beslissen uit angst of onwetendheid. En ze moeten een keuze maken waarvan ze geen spijt krijgen. De sociale druk op vaccinatie ligt hoog. Ook vanuit de media. En als ik met collega’s praat, merk ik een soort competitiedrang over het aantal vaccinaties. Je niet laten vaccineren kan gevoelig liggen, maar net daarom benadruk ik het belang van die doordachte keuze: maak een keuze waar je achter staat op basis van correcte informatie."

"We willen geen averechts effect creëren of bezig blijven, dus de komende dagen focussen we op het belang van een ja-keuze. Wie ja heeft gezegd, moet komen. Anders zijn we dat vaccin kwijt."

"Nadien voorzien we nazorg. Stel dat iemand een vraag heeft of toch iets ondervindt, dan willen we hen inlichten. We gaan ook meewerken aan een onderzoek van Sciensano over de effecten van het vaccin op immuniteit. En als we een positieve test na het vaccin vaststellen, zullen we die doorsturen naar het labo van prof. Marc Van Ranst."

TEKST: MIEKE VASSEUR

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.