wzc Dadizele
04/02/2019
Kwaliteit Woonzorg

Toertje in de buurt met het woonzorgcentrum Maria's Rustoord Dadizele

4 februari 2019

WHAT MATTERS TO YOU: 11 PROJECTEN IN DE KIJKER

TOERTJE IN DE BUURT MET HET WOONZORGCENTRUM MARIA'S RUSTOORD DADIZELE

Op 6 juni 2018 nam Vlaanderen voor de tweede keer deel aan de internationale What Matters To You-dag. Meer dan 80 organisaties hebben één of meerdere initiatieven gemeld. Daaruit selecteerde Zorgnet-Icuro elf projecten. Elke zesde van de maand zetten we gedurende één maand één project in de kijker, en dat tot de volgende WMTY-dag op 6 juni 2019. 

“Na een grondige bevraging bij onze bewoners stelden we vast dat de buurt een heel belangrijke rol in hun leven speelt. Vaak hebben ze weinig of geen sociaal contact meer buitenshuis. Toch is er in een dorp voldoende potentieel om te zorgen dat onze bewoners ‘erbij’ blijven horen”, vertelt directeur zorg Marleen Boulangier. 

Toertje in de buurt betekent dat we wekelijks met enkele bewoners en vrijwilligers op bezoek gaan bij iemand uit de buurt. De gastvrije buurtbewoner ontvangt een kleine groep thuis in de tuin, het woonzorgcentrum biedt iedereen een drankje en enkele door ons ter plaatse klaargemaakte hapjes aan. In het begin vervoerden we het drink- en eetgerei met een eenvoudige aperitiefkar. In 2018 ontwierp de thuiszorgwinkel een ‘mobiele picknickmand met uitklapbaar tafeltje’. 

Het contact tussen de bewoners, de vrijwilligers en het gastgezin is hartverwarmend. Onze bewoners genieten met volle teugen van de buitenlucht, een andere omgeving, de gastvrijheid, mooie gemeenschappelijke herinneringen … Van kleine dingen zoals de geur van lavendel, een baby op bezoek of een schildpad in de tuin … Ook de buurtbewoners kijken uit naar onze bezoekjes.

Toertje in de buurt maakt van het woonzorgcentrum een bruisende woon-en leefgemeenschap en vormt meteen een brugfunctie met onze omgeving. Het heeft een grote positieve weerslag op het welbevinden van de bewoner, de vrijwilliger, de buurt en het woonzorgcentrum. 

Elk seizoen eindigt met een Toertje in de buurt-boekje over alle leuke en gezellige gebeurtenissen. Ook worden alle bezochte buren uitgenodigd voor een hapje en drankje in het woonzorgcentrum. Alweer een onvergetelijke ontmoeting met onze buurt.”

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.