03/07/2018
Woonzorg

Intergenerationeel werken in het woonzorgcentrum

3 juli 2018

INTERGENERATIONEEL WERKEN IN HET WOONZORGCENTRUM

HOE MEER LEVEN, HOE MEER VREUGDE

Kinderen en jongeren in Kuurne en omstreken vinden de weg naar het woonzorgcentrum. In wzc Heilige Familie hebben bewoners en cliënten van het dagcentrum het hele jaar door contact met de jongere generaties. Scholen, jeugdbewegingen, parochies, ouders die kinderopvang zoeken … allemaal komen ze heel graag in het woonzorgcentrum langs. “Samen met alle medewerkers maken we er werk van”, zegt directeur Nathalie Wybo.

“Het begon allemaal met een samenwerking met de gemeentelijke Centrumschool die naast het woonzorgcentrum ligt. Het idee was om de bewoners beter te motiveren om te blijven bewegen door samen met de kinderen te turnen. Het hele schooljaar komt nu elke maandagochtend een 30-tal kleuters om samen met de bewoners oefeningen te doen. De bewoners vinden dat heel fijn. Het lawaai en het gejoel nemen ze er graag bij. Het herinnert veel oude mensen aan hun eigen kindertijd, aan hoe ze zelf waren. Soms maakt dat mensen wat melancholisch, maar de meeste ouderen genieten er heel erg van. Ze zien de kinderen heel graag komen”, vertelt directeur Nathalie Wybo.

“Een ander mooi project is de kinderopvang met speelpleinwerking die we in het woonzorgcentrum organiseren voor de kinderen en de kleinkinderen van onze medewerkers. Ook schoolgaande kinderen van tweeënhalf tot twaalf jaar uit de buurt zijn van harte welkom. Ons accent met dat initiatief ligt op de interactie met de medewerkers en de omgeving. Ons woonzorgcentrum organiseert de kinderopvang elke schoolvakantie en doet daarvoor een beroep op jobstudenten met specifieke competenties als monitoren. De kinderen vinden het leuk om eens te zien waar mama of papa werkt en om samen activiteiten te doen met onze bewoners. En voor onze bewoners doen de interactie, de levendigheid en de extra aandacht uiteraard ook veel deugd.”

“Doorheen het jaar zijn er trouwens nog heel wat activiteiten in samenwerking met scholen. Zo komen de kleuters van de Centrumschool jaarlijks langs met een carnavalstoet en brengen ze tijdens de grootouderweek een attentie voor de bewoners. Kinderen van de lagere school passeren dan weer met nieuwjaar en nodigen de bewoners jaarlijks uit op een speciale namiddagvoorstelling van hun kerstmusical. Ook met diverse scholen van het vrije net werken we nauw samen. De kleuters van de Kortrijkstraat verkleden zich met carnaval om liedjes te komen zingen met de bewoners. De kinderen van de lagere school Kortrijkstraat spelen sinds kort geregeld spelletjes met de cliënten in ons dagcentrum Blauwblomme. Leerlingen van de Vrije Basisschool De Wingerd uit het nabijgelegen Bavikhove brengen jaarlijks een bezoek in de leefgroepen om te werken rond het thema ouder worden. Je merkt het: hier zijn altijd wel kleuters of kinderen in de buurt”, lacht Nathalie Wybo.

GROOT FEEST

“Iets bijzonders is de vormselcatechese van drie parochies uit Kuurne en Harel­beke in het woonzorgcentrum. De kinderen krijgen hier dan een rondleiding, ze kunnen vragen stellen en leggen ook contact met de bewoners. Heel mooi is ook de Pluswerking Sint-Pieter, een jeugdbeweging van het bisdom Brugge, die twee keer per jaar een pannenkoekenfestijn organiseert in het woonzorgcentrum. Dat is telkens een groot feest voor de bewoners.”

“Ook jongeren van het middelbaar onderwijs komen hier geregeld over de vloer. Leerlingen van het  tweede jaar secundair van Spes Nostra komen op kamerbezoek bij de bewoners. Dan brengen ze koekjes mee om het ijs te breken en praten ze met de ouderen. Leerlingen van het zesde jaar organiseren hier jaarlijks een inleefdag: een hele dag leven, werken en ontspannen ze samen met de bewoners in het woonzorgcentrum en de cliënten in het dagcentrum.”

“Hoe meer kinderen hier langskomen, hoe minder schrik ze hebben van het woonzorgcentrum. Dat is belangrijk voor de beeldvorming en het bevordert het contact tussen alle generaties. Ja, wzc Heilige Familie lééft in Kuurne.”

“In het kader van het project Dementievriendelijke gemeente werken we samen met heel wat organisaties: het Sociaal Huis, de ouderenraad en de jongerenraad Kuurne, CM, wzc Eigentijd, Expertise­centrum Dementie Sophia en ook met jeugdbewegingen. Zo hebben we voor de jeugdbewegingen een wedstrijd georganiseerd, waarvoor ze een ontspanningsnamiddag moesten organiseren voor ouderen thuis of in het woonzorgcentrum. De Chiro van Kuurne organiseerde bij ons een namiddag met dans en muziek. Jongeren stonden er op de dansvloer met bewoners met dementie. In het begin was het voor beide groepen even wennen, maar iedereen amuseerde zich kostelijk. In het najaar volgt nog een quiz over dementie. De jeugdbeweging die wint, krijgt een mooie prijs.”

GEEN SCHRIK

“Er is altijd wel iets te doen in ons woonzorgcentrum. Natuurlijk vergt dat een investering in tijd en mensen, maar de bewoners en de cliënten krijgen er zoveel voor terug! De appreciatie is enorm.

Bovendien brengen die initiatieven het woonzorgcentrum in contact met de omgeving en leren kinderen en jongeren ook beter wat een woonzorgcentrum is en hoe het is om oud te worden. Hoe meer kinderen hier langskomen, hoe minder schrik ze hebben van het woonzorgcentrum. Dat is belangrijk voor de beeldvorming en het bevordert het contact tussen alle generaties. Ja, wzc Heilige Familie lééft in Kuurne. De inwoners kennen ons en de scholen komen hier graag.”

“In de toekomst willen we die samenwerkingen nog uitbreiden naar andere organisaties. We hadden ook nog een optreden van dansschool Dance Control op een familiefeest en er zijn ook ideeën om in de toekomst nog nieuwe initiatieven met kinderen en jongeren uit te bouwen. Hoe meer leven, hoe meer vreugde! Zeker voor de bewoners.”

 

TEKST: FILIP DECRUYNAERE

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.