UZ Leuven
04/02/2019
Kwaliteit Algemene Ziekenhuizen

De VR-bril van het Prosateam in UZ Leuven

4 februari 2019

WHAT MATTERS TO YOU: 11 PROJECTEN IN DE KIJKER

DE VR-BRIL VAN HET PROSATEAM IN UZ LEUVEN

Op 6 juni 2018 nam Vlaanderen voor de tweede keer deel aan de internationale What Matters To You-dag. Meer dan 80 organisaties hebben één of meerdere initiatieven gemeld. Daaruit selecteerde Zorgnet-Icuro elf projecten. Elke zesde van de maand zetten we gedurende één maand één project in de kijker, en dat tot de volgende WMTY-dag op 6 juni 2019. 

Het Prosa-team van UZ Leuven zet een virtualrealitybril in bij kinderen van 6 tot 16 jaar om hun pijn en angst te bestrijden. De nieuwe technologie heeft een groot effect. 

Koen Vanhonsebrouck van het Prosa-team vertelt meer. “We gebruiken de VR-bril voornamelijk bij kinderen die een prik moeten krijgen, bijvoorbeeld voor een bloedafname, het plaatsen van een infuus of het toedienen van een subcutane injectie. De VR-bril zorgt voor afleiding, waardoor ze minder gefocust zijn op de handeling (wondzorg, een onderzoek …) waar ze tegenop kijken.

Met de bril op spelen de kinderen een eenvoudig spel, waarbij ze met een bal beertjes moeten aantikken. Daardoor zijn hun hersenen zodanig afgeleid, dat ze de prik nog nauwelijks voelen. De bril is een bijkomend middel in de strijd tegen pijn bij het prikken, naast lokaal verdovende gels en pleisters of lachgas.

In de praktijk zien we dat kinderen die bij voorgaande bloedafname vastgehouden of gefixeerd moesten worden, nu met de VR-bril na wat uitleg en het winnen van hun vertrouwen, bijna spontaan hun arm aanbieden. Als ze opnieuw langskomen, vragen ze zelf naar de bril en is de angst voor de prik al heel wat minder.

Er liggen brillen op de raadpleging, de dagzaal, verschillende hospitalisatie-eenheden en ook op spoedgevallen waar er jaarlijks tot 10.000 kinderen onder de 16 jaar binnenkomen. 

Ondertussen breidt de vraag naar en het gebruik van de VR-bril in UZ Leuven zich verder uit naar de volwassen patiënten­populatie. We worden meermaals gecontacteerd om volwassen patiënten te helpen. Dankzij de bril kunnen we hen afleiden van de pijn en de soms pijnlijke verzorging toch wat meer comfortabel maken.”

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.