Helden van de zorg
03/07/2024
Technologie en innovatie Zorgbeleid Woonzorg

Helden van de Zorg: jongeren aan zet

Helden van de Zorg: jongeren aan zet

De zorgsector kampt met een tekort aan arbeidskrachten. Om jongeren te inspireren en hen kennis te laten maken met de sector lanceerde Vlajo in samenwerking met Zorgnet-Icuro “Helden van de Zorg”. Dit project nodigt jongeren uit om na te denken over de uitdagingen waarmee de zorgsector de komende jaren geconfronteerd zal worden. Tegelijkertijd maken ze kennis met het werkveld.

Creativiteit, samenwerken en communiceren

“Helden van de Zorg” richt zich specifiek op jongeren uit de derde graad secundair onderwijs. Door te werken aan een realistische uitdaging ontwikkelen de leerlingen sleutelcompetenties zoals probleemoplossend denken, creativiteit, samenwerken en communiceren.

Helden van de zorg
Samen zoeken de jongeren creatieve oplossingen om de levenskwaliteit van ouderen te verbeteren

De uitdaging die de leerlingen voorgeschoteld kregen was niet min: ze kregen de opdracht een toegankelijke, realistische innovatie te bedenken die de levenskwaliteit van ouderen aanzienlijk verbetert. Hierbij werd er speciale aandacht gevraagd voor het intergenerationele aspect, zodat ouderen zich verbonden voelen met hun gemeenschap. Doelgroep waren 75-plussers met verschillende achtergronden, levenssituaties en gezondheidsproblemen, van dementie tot mobiliteitsproblemen en sociale isolatie.

Buddyday

Woensdag 15 mei was de finaledag. Woonzorgcentrum De Wingerd in Leuven vormde het decor. Acht groepjes uit twee scholen presenteerden hun oplossing aan een jury van zes personen, waaronder Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder Zorgnet-Icuro, en Klaartje Theunis, directeur personeel en organisatie Zorgnet-Icuro. Ook twee bewoners van De Wingerd, Colette en Lieve, maakten deel uit van de jury. Net als David Buysschaert van De Wingerd en Birgit Van Biesbroeck van de UCLL.

Helden van de zorg
De laureaten van Helden van de Zorg 2024

De voorgestelde oplossingen varieerden van de “Senioren karaoke mobiel” tot “Grannyland”, met als winnaar “Buddyday”. Dat project wil van 2 mei een jaarlijks event maken waarbij jongeren en ouderen samen workshops volgen en buddies worden. De jury prees het enthousiasme waarmee alle leerlingen hun ideeën presenteerden. Die energie is precies wat de zorgsector nodig heeft.

“Helden van de Zorg” toont dat jongeren vol creatieve ideeën zitten en klaar zijn om een bijdrage te leveren aan de zorg. Het project heeft niet alleen geleid tot innovatieve oplossingen, maar ook tot een groter bewustzijn van de uitdagingen en mogelijkheden binnen de zorg. De zorgsector biedt niet alleen werkzekerheid, maar kansen om een positieve impact te hebben op de samenleving. Daarom zal volgend schooljaar een nieuwe “Helden van de Zorg” op poten worden gezet. Benieuwd wie dan als de winnaar uit de bus zal komen!

Bekijk hier de aftermovie van het slotevent in De Wingerd

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.