Apotheek
20/01/2021
Personeel en Organisatie Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen

“Meehelpen om zo snel mogelijk iedereen te vaccineren”

INTERVIEW MET ANN-SOFIE VANTHOURNOUT EN VERONIEK RYSSAERT, ZIEKENHUISAPOTHEKERS IN AZ DELTA, OVER DE OPSLAG EN LOGISTIEKE VERDELING VAN DE VACCINS

"Meehelpen om zo snel mogelijk iedereen te vaccineren"

januari 2021

Vooraleer de vaccins hun weg vinden naar de woonzorgcentra, worden ze gestockeerd in hub-ziekenhuizen. AZ Delta in Roeselare is zo een ziekenhuis dat ervoor zorgt dat de woonzorgcentra in hun regio de vaccins zoals gepland geleverd krijgen. Hoofdapotheker Ann-Sofie Vanthournout en apotheker Veroniek Ryssaert leggen uit hoe dat in zijn werk gaat.

Steeds meer bewoners van woonzorgcentra hebben al een eerste prikje gekregen tegen het coronavirus. Wat is het aandeel van de ziekenhuisapotheken hierin?

Ann-Sofie Vanthournout: AZ Delta is een van de drie hub-ziekenhuizen in West-Vlaanderen. In die ziekenhuizen zijn de ziekenhuisapotheken verantwoordelijk voor de opslag (aan -80 graden Celsius), ontdooiing en logistieke handling van de vaccins. In de huidige fase 1A zijn de bewoners en personeelsleden van de woonzorgcentra eerste doelgroep. Eens de vaccins uit de diepvries worden gehaald, blijven ze nog 5 dagen goed in de koelkast. Vandaar dat we op voorhand nog eens bellen met het betreffende woonzorgcentrum en Zorg en Gezondheid om er zeker van te zijn dat we het ontdooiingsproces mogen starten.

Veroniek Ryssaert en Ann-Sofie Vanthournout

Intussen blijkt dat er uit een flacon niet vijf, maar zes dosissen kunnen worden gehaald. Heeft dat een impact op jullie werking?

Ann-Sofie Vanthournout: In deze fase niet. De woonzorgcentra maken een lijst op met de aantallen die ze nodig hebben om iedereen te vaccineren. Vervolgens geeft het Agentschap Zorg en Gezondheid ons de aantallen door. Om het correcte aantal vaccins aan de woonzorgcentra te kunnen leveren, ronden we dat aantal naar boven af per eenheden van vijf. Dat blijft zo, ondanks het recente nieuws dat er zes dosissen uit een vial kunnen worden gehaald. De woonzorgcentra hebben de taak om een reservelijst aan te leggen van mensen die met ‘de zesde dosis’ kunnen worden ingeënt. Tot nader order staan op die lijst voornamelijk gezondheidswerkers uit de eerste lijn, personeelsleden en vrijwilligers die in het woonzorgcentrum actief zijn.

Het vaccinatieproces wordt nog haast alle dagen bijgestuurd. Ontstaan daardoor problemen bij jullie?

Veroniek Ryssaert: De voortdurende bijsturingen vergen van ons vooral een grote flexibiliteit, grote problemen zijn daar nog niet door ontstaan. Al liep de communicatie in het begin soms wat mank: soms werden door de overheid al zaken gecommuniceerd zonder dat wij als ziekenhuisapotheek er waren over ingelicht. Waarschijnlijk was dat een gevolg van de vele lastminutebeslissingen en de organisatie die nog niet op punt stond. Intussen is er echter vanuit Zorg en Gezondheid per hub-ziekenhuis een aanspreekpunt aangesteld en dat maakt alles eenvoudiger.

Hoe reageren de woonzorgcentra op de vaccins?

Ann-Sofie Vanthournout: Daar heerst een enorm enthousiasme. AZ Delta staat in voor de vaccinaties van 48 woonzorgcentra uit de regio Midden-West-Vlaanderen en het is met elk van hen zeer fijn samenwerken. Steevast organiseren we op maandag met alle 48 een digitaal overleg om even te polsen of ze vragen hebben. Je merkt dat de woonzorgcentra echt uitkijken naar die vaccins en dat zorgt ervoor dat wij ook graag een tandje bijsteken. Onze apotheek draait 7 dagen op 7. Tenslotte zijn er ook woonzorgcentra die in het weekend vaccineren. Dat beslissen ze samen met hun CRA (coördinerend raadgevend arts).

Je merkt dat de woonzorgcentra echt uitkijken naar die vaccins en dat zorgt ervoor dat wij ook graag een tandje bijsteken. Onze apotheek draait 7 dagen op 7. Tenslotte zijn er ook woonzorgcentra die in het weekend vaccineren

Veroniek Ryssaert: We zitten goed op schema. Tot hiertoe leverden we per dag aan maximaal 15 woonzorgcentra vaccins, dat wordt nu nog opgedreven naar 18. Op 25 januari zullen de laatste eerste prikken gegeven worden in de woonzorgcentra. Tel daar drie weken bij en dan zou fase 1A afgerond moeten zijn, behalve voor de woonzorgcentra met een uitbraak.

Nog een laatste boodschap voor wie twijfelt om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus?

Ann-Sofie Vanthournout: Het klopt dat het vaccin zeer snel tot stand is gekomen, maar er werd niet ingeboet aan kwaliteit. Door de wereldwijde pandemie werd er meer dan ooit samengewerkt - ook over de continenten heen - om zo snel mogelijk tot een werkend vaccin te komen. Er worden tot nu toe heel weinig bijwerkingen vastgesteld. Het is belangrijk dat we ons massaal laten vaccineren zodat we een perspectief hebben op een normaler leven.

TEKST: JENS DE WULF

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.