Sterke verhalen: internering anders belicht

Ervaringen van geïnterneerde personen en hun familie centraal

Sinds 2014 doen drie faculteiten van de Universiteit Gent samen onderzoek. Het doel is op sterktes gebaseerde aanbevelingen formuleren voor personen die geïnterneerd zijn. Begin 2019 rondden wij het project naar de ervaringen van mensen met een interneringsmaatregel en hun familie af.

VOOR WIE?
Personen werkzaam in de praktijk (justitie, (forensische) geestelijke gezondheidszorg, welzijnswerk, advocatuur, politie, …); beleidsmakers, ervaringsdeskundigen en familieleden van (ex-)geïnterneerde personen.

PROGRAMMA

  • 13u00 Onthaal
  • 13u30 Welkomstwoord door Tom Vander Beken
  • 13u35 Presentatie resultaten door de onderzoekers van het project Ciska Wittouck, Sofie Van Roeyen, Natalie Aga en Sara Rowaert, geïntroduceerd door Freya Vander Laenen
  • 14u15 Reflectie op het onderzoeksproject op basis van onderzoek naar ervaringen van personen binnen de forensische geestelijke gezondheidszorg in Canada (Engelstalig) James Livingston (Prof. Saint Mary’s University, Halifax, Canada), geïntroduceerd door Wouter Vanderplasschen
  • 14u45 Voorstelling fotoboek dat het eindverslag vormt van het onderzoeksproject en waarin verhalen van geïnterneerde personen en familieleden in beeld zijn gebracht. Dit boek is het resultaat van een samenwerking tussen het onderzoeksteam en fotograaf Lieven Nollet. Lieven Nollet (fotograaf), geïntroduceerd door Kurt Audenaert
  • 15u00 Koffiepauze & fototentoonstelling
  • 15u30 Panelgesprek: “een reflectie op de onderzoeksresultaten vanuit verschillende perspectieven” met onder andere Henri Heimans (ere-magistraat), Inge Jeandarme (hoofdgeneesheer FPC Antwerpen), Mathilde Steenbergen (adviseur justitie) en Stijn Vandevelde (prof. UGent – Vakgroep Orthopedagogiek), gemodereerd door Dirk Leestmans (VRT journalist)
  • 16u25 Het laatste woord door een ervaringsdeskundige en een familielid
  • 16u45 Receptie & fototentoonstelling

HOE INSCHRIJVEN?

Inschrijven kan tot 13.05.2019 via volgende inschrijvingslink:
congrezzo.ugent.be/goa2019/registratie-studienamiddag-goa-project

Kostprijs: 75 euro (inclusief boek)
Uw inschrijving is geldig na overschrijving van het inschrijvingsgeld. Bij annulering van de inschrijving is terugbetaling niet mogelijk.
Let op: plaatsen zijn beperkt!
Er zijn een beperkt aantal gratis plaatsen beschikbaar voor ervaringsdeskundigen en/of familieleden van (ex-)geïnterneerde personen. Indien van toepassing, kan u contact opnemen met Sara Rowaert.
Accreditatie: artsen, leden van de rechterlijke macht (IGO) en Orde van Vlaamse Balies (OVB) – erkenning in aanvraag.

VRAGEN ROND DE STUDIEDAG?
Contacteer Sara Rowaert via:Sara.Rowaert@UGent.be of 09 331 03 11

Voor meer informatie kan u terecht op de website.

We kijken ernaar uit u talrijk te mogen verwelkomen,
Het onderzoeksteam: Tom Vander Beken, Kurt Audenaert, Freya Vander Laenen, Stijn Vandevelde, Wouter Vanderplasschen,
Els Schipaanboord, Ciska Wittouck, Sofie Van Roeyen, Natalie Aga en Sara Rowaert. In samenwerking met Lieven Nollet (fotograaf).

Wanneer?

Van maandag 27 mei 2019 - 13:00 tot maandag 27 mei 2019 - 16:45

Waar?

In de ceremoniezaal van de Aula van de Universiteit Gent, Voldersstraat 9, 9000 Gent
Oost-Vlaanderen