Peer Support for Second Victims 2018-2019 (Organisator: LIGB)

Het Leuvens Instituut voor GezondheidszorgBeleid (LIGB) van de KU Leuven startte in 2017 met een nieuwe meerdaagse opleiding rond “Peer Support for Second Victims” (PS4SV).

Na een succesvolle eerste reeks organiseren we deze opleiding PS4SV in 2018-2019 opnieuw met een vernieuwd programma.

Waarom?

Uit recent onderzoek blijkt dat één op tien medewerkers in de voorbije zes maanden betrokken was bij een patiëntveiligheidsincident. Deze “Second Victims” hebben een hoger risico op burnout en medicatiegebruik. Zeker de helft van hen is angstig, twijfelt aan kennis & kunde en schaamt zich voor wat gebeurde. Hoewel de patiënt en familie de belangrijkste slachtoffers zijn van een patiëntveiligheidsincident, moeten ook de betrokken medewerkers professioneel en mogelijks langdurig opgevolgd worden. 
Daarom startte het LIGB, in samenwerking met nationale en internationale experten, met een meerdaagse opleiding. De opleiding heeft tot doel om medewerkers uit de zorgsector voor te bereiden op een optimale ondersteuning van artsen, verpleegkundigen, paramedici, logistiek medewerkers alsook administratief medewerkers en managers die betrokken waren bij een patiëntveiligheidsincident. De opleiding wordt modulair opgebouwd en omvat basisprincipes van kwaliteitsmanagement en human factors, een overzicht van de evidentie rond de opvang van Second Victims, diagnosestelling en therapeutische interventies na psychotrauma, gesprekstechnieken, open disclosure, juridische uitdagingen en het interactief bespreken van casuïstiek uit binnen- en buitenland. 
Het doel is een multidisciplinaire groep van maximaal 25 deelnemers te selecteren, op basis van curriculum vitae en motivatiebrief. Deelnemers aan deze opleiding kunnen een certificaat van de KU Leuven ontvangen indien ze minimum vier van de vijf modules volgen alsook een beleidsvoorstel uitwerken voor de directie van hun organisatie.

Meer informatie en het programma vind je op deze website.   

Wanneer?

Van maandag 6 mei 2019 - 13:30 tot maandag 6 mei 2019 - 18:30

Waar?

Faculty club, Leuven
Vlaams-Brabant