Niet-medicamenteuze ondersteuning bij invasieve handelingen in de pediatrie

Een kind uitleggen waarom het een vervelende of pijnlijke handeling moet ondergaan is niet altijd eenvoudig. Hiernaast wordt de situatie vaak nog verergerd door de onrust van de ouders die uitstraalt naar het kind en omgekeerd. Niet elke interventie in de pediatrie moet daarom uitgevoerd worden door gebruik te maken van een medicamenteuze ondersteuning. Er zijn andere mogelijkheden om met kinderen en ouders (en zorgverstrekkers) aan de slag te gaan. Zowel voor het kind, de ouders en jijzelf als zorgverstrekker een win-situatie.

>> Programma

13.00 u.: onthaal en registratie
13.15 u.: verwelkoming
13.20 u.: deel 1: theoretische omkadering: therapeutisch omarmen, fopspeen & borstvoeding, taak van de psychosociale medewerker, VR-bril, afleidingsdoos…
14.45 u.: koffiepauze
15.00 u.: deel 2: aan de slag! Theoretische handvaten omzetten in de praktijk. Tips & tricks rond niet-medicamenteuze ondersteuning bij invasieve handelingen.
16.25 u.: slotbeschouwing
16.30 u.: einde voorzien

>> Voor wie

Pediatrische verpleegkundigen, vroedvrouwen, NICU medewerkers, consultatieverpleegkundigen…

>> Leerdoelen

- Je kan ouders en hun kind correct voorbereiden door gebruik te maken van niet medicamenteuze technieken. Dit om de zorg makkelijker te maken en met het doel zijn/haar angsten te reduceren.
- Je hebt kennis van de verschillende mogelijkheden en materialen die beschikbaar zijn om kinderen af te leiden tijdens en pijnlijke of vervelende handeling.
- Je bent in staat om de ouders bij de zorg te betrekken.
- Je hanteert een 'samen sterk' principe waardoor traumatische ervaringen en medicamenteuze ondersteuning beperkt kunnen worden binnen de pediatrie.

>> CanMeds

- Vakinhoudelijk handelen
- Samenwerking
- Professionaliteit en kwaliteit
- Communicatie

>> Docent

Dorien Hermans is docent binnen de leerlijn verlenen van zorg op maat: moeder&kind, pediatrie van de Bachelor opleiding Verpleegkunde aan KdG en heeft zelf werkervaring als kinderverpleegkundige.

>> Praktisch

> Wanneer?

De vorming vindt tweemaal plaats tijdens academiejaar 2021-2022:
- Op maandag 13 december 2021 van 13 tot 16.30 u.
- Op dinsdag 26 april 2022 van 13 tot 16.30 u.

> Waar?

De vorming zal plaatsvinden op campus Zuid, Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen, onder voorbehoud van de evolutie van de coronamaatregelen.

> Prijs?

De deelnameprijs bedraagt 60 euro per persoon incl. catering en digitale syllabus.

 

Wanneer?

dinsdag 26 april 2022 - 13:00

Waar?

Karel de Grote Hogeschool, Campus Zuid, Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen
Antwerpen

Contact gegevens

Karel de Grote Hogeschool
Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen
03 502 28 15
mdo.events@kdg.be