Leergang kleinschalig genormaliseerd wonen… naar een kwaliteitsvolle dementiezorg

“Op zoek naar praktijkvertaling van principes van kleinschalig, genormaliseerd wonen op maat van personen met dementie?”

Inhoud

Drie organisaties (Ten Kerselaere, De Bijster en Huis Perrekes) kozen jaren geleden voor kleinschalig genormaliseerd wonen als model voor de praktijk van zorg en begeleiding voor personen met dementie. Via dit vormingstraject dragen we het gedachtengoed uit. Aan de hand van het referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie en de determinanten van kleinschalig genormaliseerd wonen gaan we op zoek naar toepasbare praktijken. De nodige specifieke en generieke competenties van verschillende disciplines die deelnemen in de genormaliseerde praktijken worden daarbij in kaart gebracht. Tenslotte wordt een verandertraject in jouw organisatie begeleid. Van de deelnemers verwachten we participatieve deelname aan 4 contactdagen, het bijhouden van een groeidocument, het schrijven van een paper en het brengen van een inspirerende presentatie. Om de verscheidenheid en mogelijkheden van deze theorie in de praktijk te ervaren, loop je stage in elk van de voorzieningen. Tevens wordt er verwacht dat je leidinggevende op 4/5/2022 mee aanwezig is.

Doelgroep

Deze vorming richt zich naar zorgkundigen, verpleegkundigen, kinesisten, ergotherapeuten, animatoren, referentiepersonen dementie, dementiekundige hulpverleners, teambegeleiders, lesgevers zorgopleidingen, coördinatoren of andere disciplines die zich, binnen de context van een woonzorgcentrum, richten op zorg en begeleiding van personen met dementie. Geïnteresseerden uit het onderwijs zijn van harte welkom.

Docenten

- Caroline Van Damme, Eindverantwoordelijke KOCA. Een voorziening voor mensen met een communicatieve nood (doven, slechthorenden, ASS, STOS, …), gewezen stafmedewerker HR directeur Emmaüs vzw Ouderenzorg
- Magnus Bert, Stafmedewerker beleid en kwaliteit, GZA, Zorg en wonen.
- Rita Maes, muziektherapeute.
- Marieke De Belder, Huisverantwoordelijke bij Huis Perrekes, Geel.
- Veerle Nys, Directeur, Ten Kerselaere, Heist-op-den-Berg. Woonzorghuis voor personen met dementie.
- Jurn Verschraegen, Directeur, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen
- Herlinde Dely, Stafmedewerker zorg en kwaliteit, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen

Data

Het vormingstraject omvat vier contactdagen: in 2021 op 22/9, 27/10 en in 2022 op 9/3 en 4/5, telkens van 9.30u tot 17.00u.
Tussen de maanden januari en maart 2022 zal je een korte stage van 2 dagen lopen in elk van de voorzieningen.
Concrete stagedata worden samen met jou afgesproken.

Betalingsvoorwaarden

De deelnameprijs is €350 (inclusief hand-outs, broodjeslunch en koffie).

Inschrijven via onze website: https://infocentrum.dementie.be/product/leergang-kleinschalig-genormalis...

Wanneer?

Van woensdag 22 september 2021 - 09:30 tot woensdag 4 mei 2022 - 17:00

Waar?

Regionaal Expertisecentrum brOes, Haachtsesteenweg 76, 1210 Sint-Joost-Ten-Node
Andere

Contact gegevens

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8, 2018 Antwerpen
03 609 56 14
secretariaat@dementie.be