Gespecialiseerde voetzorg (Podotherapie)

Gespecialiseerde voetzorg (Podotherapie)

Een gespecialiseerd voetverzorger doet méér dan basis en esthetische voetverzorging. Als gespecialiseerd voetverzorger sta je in voor de preventie én verzorging van huid- en nagelaandoeningen. Je voorkomt verdere voetaandoeningen door gebruik te maken van verschillende hulpmiddelen.

INHOUD

Als voetverzorger heb je een uitgebreid takenpakket. Je behandelt en verzorgt op niet invasieve wijze huidaandoeningen zoals eelt, eeltpitten, likdoorns en kloven... Daarnaast behandel je ook nagelaandoeningen zoals ingegroeide nagels, mycose(schimmel)nagels en verdikte nagels... Voor professionele adviesverlening over goed en aangepast schoeisel, optimale voethygiëne en huid- en nagelverzorging kunnen je patiënten ook bij jou terecht. Verder ben je ook een belangrijke schakel in het interdisciplinair samenwerken. In geval van medische problemen verwijs je door naar andere specialisten zoals huisarts, dermatoloog, orthopedist/orthopedische chirurg, orthopedisch schoentechnieker of kinesitherapeut.
Ook alle medische, paramedische en podotherapeutische aspecten van diabetes en andere voetaandoeningen komen aan bod.

Je klantenbestand varieert van jong tot oud, en mobiele maar ook minder mobiele mensen. Daarom is kennis van de anatomie van de voet en het onderbeen en een basis in biomechanica zeer belangrijk. Met deze achtergrond begrijp je beter hoe problemen ter hoogte van de voet kunnen ontstaan. 

DOELGROEP

Zowel verpleegkundigen, paramedici als kinesitherapeuten kunnen zich inschrijven voor deze opleiding. We richten ons in eerste instantie tot iedereen die professioneel van start wil gaan met medische pedicure en podotherapie ongeacht het werkveld, dus niet tot schoonheidsspecialisten.

Er is geen specifieke vooropleiding vereist, wel worden de lessen op verpleegkundig niveau gegeven. Heb je geen verpleegkundige of paramedische vooropleiding, en ben je toch erg geïnteresseerd in voetverzorging? Bezorg dan een geschreven motivatie aan de opleidingscoördinator voordat je je inschrijft. 

STUDIEGELD

Studiegeld voor deze vorming: € 720, inclusief koffiepauze. Het cursusmateriaal wordt digitaal ter beschikking gesteld. Je staat zelf in voor de aankoop van een basispakket werkmateriaal. Schattingsprijs: ± € 375 (exclusief freestoestel). 

BETAALD EDUCATIEF VERLOF

Indien de vorming erkend wordt, ontvang je per trimester een attest. Dit dien je zo snel mogelijk te bezorgen aan de personeelsdienst van je werkgever. Meer info op: www.werk.belgie.be.

KMO-PORTEFEUILLE

KMO-ondernemingen kunnen gebruik maken van subsidiëring via de ondernemerschapsportefeuille voor KMO-bedrijven. Erkenningsnummer: DV.O100347. Meer info op: www.agentschapondernemen.be. 

PROGRAMMA

Naast een grondige theoretische basis bezorgt de opleiding je ook voldoende praktijkervaring. Alle basistechnieken worden aangeleerd en ingeoefend op medecursisten en modellen. Bovendien wordt er ook een externe praktijkoefensessie ingepland.

Volgende thema’s komen uitgebreid aan bod in de opleiding:

  • Palpatoire anatomie van de onderste ledematen
  • Wondzorg / ontsmettingsmiddelen en verbanden in de voetzorg / diabetesvoetwondzorg
  • Theorie van de voetzorg en mycosenzorg
  • Beroepsgeheim en aansprakelijkheid
  • Beheer van een zelfstandige activiteit als voetverzorger
  • Praktijk voetverzorging
  • Afstudeeropdracht + opdracht

EVALUATIE

De evaluatie bestaat uit permanente praktijkevaluatie, een theoretisch examen en een schriftelijke opdracht (gerelateerd aan het werkveld van pedicure). 

Wanneer?

Van maandag 1 oktober 2018 - 14:00 tot maandag 3 juni 2019 - 17:00

Waar?

Odisee - Campus Waas, Hospitaalstraat 23, 9100 Sint-Niklaas
Oost-Vlaanderen